Dobrý, Malátný, Hybnerová. Jak viděl sametovou revoluci divadelní Ročník 89

Herectví začali studovat ještě před sametovou revolucí, před třiceti lety pak na DAMU s ostatními stávkovali. Spolužáci z ročníku, který k absolutoriu dovedl herec a pedagog Boris Rösner, se teď potkávají ve filmu jednoho z nich, režiséra a scenáristy Ondřeje Kepky. Dokument Ročník 89 uvede Česká televize ve středu od 21:40 na Artu.

Prvním hereckým ročníkem, který dovedl k absolutoriu na pražské DAMU proslulý herec Boris Rösner, byli studenti, kteří do školy v Karlově ulici nastoupili na podzim roku 1988. Než se stačili pořádně rozhlédnout, byl tu Palachův týden, pak petice Několik vět a listopad 1989.

Ve snímku vystupují třeba Karel Dobrý, Vanda Hybnerová, Petr Rajchert, Michal Malátný, Otto Rošetzký, Magdalena Sidonová a další. Někteří z ročníku byli přímo sedmnáctého listopadu na Národní třídě, všichni se pak přidali ke studentským protestům.

„Popisujeme, jak to celé probíhalo, a každý přidává svůj osobní, konkrétní zážitek k tomu, co se tehdy dělo,“ říká Ondřej Kepka. Film zachycuje přelomové momenty i ohlédnutí po třiceti letech. Někteří ve studiu vytrvali, jiní odešli, někteří vystudovali, ale živí se dnes jinak.

„K osobnostem tohoto dokumentárního filmu mám velmi osobní vztah. U jedné z jejich inscenací v Disku jsem byl a pomáhal s ní. A mnohé z nich jsem pak potkával dál v profesním i soukromém životě. Velmi si cením jejich otevřených odpovědí, jimiž hodnotí třicet let svého života a vyjadřují své osobní i společenské postoje,“ říká kreativní producent Ondřej Šrámek.

Dokument jejich spolužáka Ondřeje Kepky nabízí díky záznamům ze studijních let unikátní možnost srovnání. K archivním záběrům z ročníkových představení i sametové revoluce přidal Kepka třeba také záběry z výletu na Vltavu, který se konal v létě 1989. Krátký němý snímek si do filmografie zapsal jako první.