Diváci ztratí půdu pod nohama. Brnem otřese studentský divadelní festival Encounter

Kostýmovaný průvod studentů brněnské divadelní fakulty přes centrum města zahájil v úterý mezinárodní přehlídku divadelních škol Encounter. O letošní ročník byl rekordní zájem, ze 46 škol vybrali pořadatelé dvanáct. Program se tentokrát nebude odehrávat jen v divadelních budovách, ale také pod širým nebem.

Na mezinárodní přehlídce vysokých divadelních škol se letos představují soubory z Izraele, Ruska, Arménie nebo Jihoafrické republiky. Právě její zástupci uvedli festival hrou Ostrov, která vychází ze zkušeností Nelsona Mandely s nejtvrdším vězením za dob apartheidu.

Hra Ostrov v podání dvojice černošských herců z Kapského města
Zdroj: Setkáni/Encounter

Její režisér přivezl své studenty na festival již popáté. „Akce dává dohromady lidi z různých částí světa, kteří sdílejí nejen divadelní zkušenosti, ale také své kulturní a životní zkušenosti,“ uvedl Christopher Weare.

První den festivalu zpestřilo i venkovní představení u sochy Jošta, které bylo v programu po osmadvaceti letech poprvé. Právě před Moravskou galerií vyroste venkovní stage, která ožije ve čtvrtek. Vedle studentů hudební fakulty JAMU tady vystoupí i známé kapely jako Ghost of You a Květy.

Výstup mimo komfortní zónu

Všechna představení hlavního i doprovodného programu festivalu spojuje společné téma ztrácení půdy pod nohama. „To se obecně vysvětluje tak,  že se něco nedaří. My chceme ukázat, že půdu pod nohama lze chtít ztratit i dobrovolně. Znamená to, že vystoupíme ze své komfortní zóny,“ vysvětlil koordinátor festivalu Stanislav Čaban.

Festival tradičně pořádají právě sami studenti. Dvanáct divadelních souborů, včetně dvou českých z Prahy a Brna, bude hrát v pěti brněnských divadlech a v prostorách divadelní fakulty až do soboty. Scéna pod širým nebem bude u sochy Jošta na Moravském náměstí.

Zajímavostmi programu jsou premiéry v podání divadelní školy z Arménie a také souboru prestižní britské Královské akademie dramatického umění, který vystoupí s inscenací Trojské ženy. Závěrečný ceremoniál s předáváním festivalových sošek Marta se uskuteční v sobotu 21. dubna v divadle Husa na provázku.