Dejvické divadlo na nové audioknize povídá o pejskovi a kočičce

Dejvické divadlo namluvilo Povídání o pejskovi a kočičce (zdroj: ČT24)

Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka patří od meziválečných let k nejoblíbenějším dětským příběhům. Slavné postavičky teď znovu připomínají herci Dejvického divadla. Na připravované audioknize hlavní dvojici propůjčí hlasy Jaroslav Plesl a Veronika Khek Kubařová.

Knihu, kterou Josef Čapek napsal na konci dvacátých let pro svou dceru Alenku, v animovaném seriálu o dvě dekády později odvyprávěl Karel Höger. Povídání si děti mohly poslechnout také v podání Václava Vydry – audioknihu namluvenou tímto hercem mimochodem nakladatelství Albatros v polovině ledna znovu vydává.  

V chystané nahrávce se role vypravěče ujal Ivan Trojan. „Částečně symbolizují mužský a ženský princip, to je v příběhu hezky vykreslené,“ říká o hlavních hrdinech. „Pejsek je takový pudový, všechno si odvrčí. A kočička je zase chytrá jako rádio,“ popisuje režisérka nejnovější nahrávky Jitka Škápíková, jak známý zvířátkový pár vidí ona.

Původní jazyk, nové ilustrace

K typické poetice Čapkovy autorské pohádky patří také dobový jazyk. Ten i v novém nastudování zůstává téměř beze změn. „I s ohledem na posluchače, aby dostali to, co Čapek napsal, jen v novém kabátě,“ potvrzuje režisérka. 

„Zajímalo by mě, jak budou dnešní děti přijímat takový způsob vyprávění a takový jazyk,“ podotýká Jaroslav Plesl, představitel pejska. Vedle jeho hlasu a hlasů Veroniky Khek Kubařová a Ivana Trojana posluchači uslyší ještě necelou desítku dalších herců z Dejvického divadla v epizodních rolích. Například Hynek Čermák si zahrál zlého psa, který pejskovi a kočičce snědl jejich splácaný dort.

Původní ilustrace Josefa Čapka
Zdroj: Česká televize

Audiokniha vychází z původní předlohy, kde je tento příběh obsažen, stejně jako povídání o tom, jak pejsek s kočičkou myli podlahu, nebo o plakající panence. Doplněné budou o méně známou kapitolu, která se objevila až ve vydání před šesti lety. Pojednává o oslavách 28. října, tedy vzniku Československa, po roce 1948 byl tento text ale z knihy vypuštěn.

Předloni vyšlo knižně také pokračování Čapkovy knihy, v němž hrdinové zažívali nové příběhy. Doplnily je tehdy i nové ilustrace, stejně jako tomu bude v chystané audioknize. „Původní Čapkovy ilustrace jsou perfektní, ale byly už tolikrát použité, chceme se v něčem odlišit,“ vysvětlil producent Martin Pilař.    

Na trhu by se novinka o pejskovi a kočičce měla objevit v únoru. Nedávno vyšla s novým hlasem také jiná pohádková klasika spojená s Karlem Högerem. Příhody loupežníka Rumcajse půlstoletí po Högerovi namluvil Vojtěch Kotek.