Dan Bárta s Illustratosphere dnes vystoupí v Lucerně

Praha - Po šesti letech se dnes do velkého sálu pražské Lucerny vrací zpěvák Dan Bárta se skupinou Illustratosphere. Kapela představí nový program vycházející ze tří dosavadních desek a ukáže směr, kterým se vydá příští rok, kdy Bárta s Illustratosphere oslaví desáté výročí spolupráce.

„Některé naše písničky jsou dost tvárné, můžeme si s nimi při koncertě dělat, co chceme, takže koncert přizpůsobíme tomu, co se nám bude chtít hrát,“ říká zpěvák. Na koncertě podle něj zaznějí i některé převzaté písně. Volba na Lucernu padla náhodou, scénografie a videa se po letech opět ujme výtvarník Roman Týc ze skupiny Ztohoven.

Letos na podzim podnikl Bárta turné k novému albu Animage. Svůj třetí sólový projekt představil na Slovensku, v Británii a Itálii, album bylo tři týdny nejprodávanější českou deskou. I příští rok se zpěvák s Illustratosphere chystá hodně vystupovat, v březnu a dubnu to bude turné po Čechách, které bude pokračovat v září, v březnu a dubnu zavítají také na Slovensko, v květnu pak do Polska. Plánují i účast na letních festivalech.

Dan Bárta:

„Naše muzika se mění, pořád s ní pracujeme, to asi lidi baví. Teď jsme to zestručnili, vzali jsme svá klasická témata a zpracovali je tak, aby to bylo zbaveno hráčského exhibicionismu v neprospěch hudby. Písničky jsou tak kratší a ne ornamentizované.“

Devětatřicetiletý hudebník se věnuje kromě hudby i své druhé vášni - vážkám. Je odpovědný za grafickou podobu připravované knihy Vážky České republiky. Práce na odborné publikaci trvala deset let a vychází ze všech dosavadních výzkumů. „Všechny vážky focení přežily,“ dodává Bárta, také autor některých z fotografií.

Osminásobný držitel výroční ceny Akademie populární hudby Anděl pro nejlepšího zpěváka kromě koncertování s Illustratoshere a skupinou J.A.R. si letos v květnu zazpíval také s americkým zpěvákem, dirigentem a skladatelem Bobbym McFerrinem na jeho pražském koncertu.