Co bude po smrti? Pro Tutanchamona připravilo Národní muzeum multimediální show

Do posmrtného života faraonů vtáhne návštěvníky nová výstava Národního muzea. Projekt Tutanchamon RealExperience představuje jednoho z nejznámějších panovníků starověkého Egypta a jeho dobu jako multimediální show. Výstavu v historické budově doplňují běžně nepřístupné artefakty ze sbírek Náprstkova muzea.

Trochu škodolibý vtip, který se traduje mezi egyptology, tvrdí, že nejvýznamnější věcí, kterou stihl Tutanchamon vykonat, byla jeho smrt. Slavný faraon totiž zemřel v pouhých devatenácti letech. Jeho hrobka – spojená s kletbou faraonů postihující všechny, kteří naruší klid zemřelých – byla objevena až v roce 1922.

Egyptská mumie vedle pražské rakve

Posmrtný život je také těžištěm nové výstavy. V její první, archeologické části se návštěvníci prostřednictvím předmětů seznámí s představami, jaké měli staří Egypťané o tom, co je po smrti čeká. Druhou část autoři pojali jako multimediální projekt. Představuje příběh mladého Tutanchamona a objev jeho hrobky v Údolí králů Howardem Carterem.

Právě slavný britský archeolog je virtuálním průvodcem výstavou. Působivá audiovizuální prezentace těží z dobových fotografií a z dokumentace artefaktů předních světových sbírek. „Tyto věci nebyly dosud prezentovány tak, aby byly krásně vidět. Teď se můžeme klidně podívat na posmrtnou Tutanchamonovu masku,“ upozorňuje kurátor Pavel Onderka.

Národní muzeum zve na výstavu Tutanchamon RealExperience (zdroj: ČT24)

K vidění jsou ale i reálné předměty. Jedním z nejvzácnějších vystavených exponátů z Náprstkova muzea je takzvaná pražská rakev, jak se v egyptologických kruzích nazývá bohatě zdobená pohřební schránka Anchefenchonsua. Ze stejných sbírek byla zapůjčena i mumie členky thébské aristokracie Taikašet.

Manželské hádky jsou staré jako Egypt

Výstava má nicméně ambici ukázat víc než jen mrtvé schránky, autoři chtějí, aby si lidé odnesli prožitek. „Cílem je, aby si představili, jak staří Egypťané svět vlastně vnímali,“ shrnul spoluautor výstavy Sandro Vannini, jehož fotografie ožívají na multimediální výstavě a také doprovázejí i publikaci Tutanchamon: Cesta podsvětím, jež k výstavě vyšla.

Návštěvníci se ale dozvědí i o životě obyčejných Egypťanů tady na zemi. A o problémech, které řešili a jež se za tisíciletí zase tolik nezměnily. Například na keramickém střepu z třináctého století př. n. l. si můžou přečíst dopis o manželském sváru mezi královským řemeslníkem, jeho manželkou a tchyní. Je jedním z mnoha předmětů, které Národní muzeum získalo díky egyptologovi Jaroslavu Černému. Jeho přínos připomíná závěr instalace. 

Výstava Tutanchamon RealExperience zůstane přístupná do konce ledna 2020 a je součástí širšího projektu ke stému výročí české egyptologie. Příspěvkem k němu jsou také výstavy Mezi Prahou a Káhirou v Karolinu (do 8. září) a Na březích Nilu v Náprstkově muzeu (do konce února). Program vyvrcholí příští rok v červnu výstavou Sluneční králové.