Veselá zpráva o kravách i mumie krokodýla. Náprstkovo muzeum se proměnilo ve starověké břehy Nilu

Náprstkovo muzeum zve na břehy Nilu (zdroj: ČT24)

Přírodu a zvířata starověkého Egypta a Núbie ukazuje nová výstava Na březích Nilu v Náprstkově muzeu v Praze. Úzké propojení se zvířecím světem dokazují třeba mumie nebo sošky zobrazující zvířata bohů. Celkem výstava nabízí na pět set exponátů.

„V souvislosti s Egyptem si většina lidí představí jen pyramidy a lidské mumie, ale tato výstava poukazuje na fakt, že je toho mnohem více, co můžeme na starověkém Egyptě a Núbii obdivovat. Výstava je jedinečná mimo jiné tím, jak komplexně zachycuje tehdejší přírodu a zejména pak to, jak ji člověk žijící na březích Nilu vnímal,“ uvádí k výstavě generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Starověký výběr povolání

Život na březích Nilu představuje v celkem čtyřech sálech přírodní svět starověkého Egypta a starověké Núbie. K vidění jsou například reprodukce dvourozměrných vyobrazení z egyptských a núbijských chrámů a hrobek, historické i současné fotografie nebo dochované písemnosti na papyrech.

Mezi nimi i text, který by se dnes dal připodobnit k policejnímu protokolu. „Je to zpráva o kravách, o něž se přelo několik skupin lidí ve starověké Hermopoli a krávy si mezi sebou neustále kradli. Takový veselý příběh o neveselém osudu stáda krav,“ přibližuje autor výstavy Pavel Onderka.

Z výstavy Na březích Nilu
Zdroj: Fotoarchiv Národního muzea

Právě o životě obyčejných lidí vypráví druhá část výstavy. A to prostřednictvím příběhu otce, který veze svého syna do hlavního města, aby se tady vyučil písařem. Spolu s ním si otcovy rady vyslechne i návštěvník u jednotlivých exponátů. „Otec se snaží přimět svého syna, aby se dobře učil, takže mu poměrně satiricky vykládá, co je špatného na jednotlivých zaměstnáních. Mluví například o zedníkovi, o šperkaři, o truhlářích nebo o holičích a vždycky říká, jak je to lopotná práce,“ prozrazuje Onderka.

Krokodýle, nezlob se!

Cesta údolím Nilu pokračuje přes zahrady, do nichž je možné vstoupit pomocí tabletů i ve 3D. Zájemci si tu také můžou mimo jiné zahrát deskovou hru Senet, jakousi staroegyptskou obdobu Člověče, nezlob se!.

Putování končí v takzvaném zásvětí, tedy v místě, které představuje posmrtný život. Tady lidé narazí na exponáty zvířecích mumií. „Máme tu například mumifikovaného krodýla, který, zdá se, zemřel stářím ve vysokém věku. Byl to majestátní kus. S největší pravděpodobností se jednalo o posvátné zvíře, bylo chováno v chrámovém komplexu, byly mu přinášeny obětiny a  žilo asi v lepších podmínkách než tehdy většina obyvatel nilského údolí,“ popisuje jedno z vystavených mumifikovaných zvířat Onderka. 

Na březích Nilu mohou návštěvníci v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur pobývat až do února příštího roku. Výstava vznikla u příležitosti padesátého výročí samostatné egyptologické sbírky této instituce. Tu muzeum připomíná více akcemi, program vyvrcholí příští rok v červnu výstavou Sluneční králové.