Československé silvestry byly pro diváka zábavnější, ale jinou zábavu neměl, říká historik ČT

Posledními hodinami letošního roku o silvestrovské noci provedou Adéla Gondíková a Richard Genzer v pořadu, který připomene to nejlepší ze zábavné tvorby uplynulých sedmi dekád ve vysílání České televize. Pořad Silvestr – pořád nás to baví nabídne první program před dvaadvacátou hodinou. Na silvestra bavila televize i ve svém prvním roce vysílání.

Veřejné zkušební vysílání spustila Československá televize 1. května 1953. Už v prvním roce připravila i silvestrovský program. „Technologicky to byla komplikovaná práce, protože televize neměla přenosové vozy, všechno musela točit z jednoho studia v Měšťanské besedě,“ podotýká k začátkům mediální analytik a historik ČT Milan Kruml.

Po úspěchu velké zábavné revue v roce 1959, kterou připravil a uváděl Vladimír Dvořák s Jiřinou Bohdalovou, se tento formát stal silvestrovskou tradicí až do revoluce. „Scénky se musely hodně zkoušet. To nebylo samo sebou. To s Jiřinkou Bohdalovou velice pečlivě nazkoušeli,“ prozradila ze zákulisí herečka Libuše Švormová. 

Všechno jsme dělali živě, vzpomíná Saskia Burešová

Na silvestra byla často v práci také televizní hlasatelka Saskia Burešová. „Někdo přišel na to, že jsem silvestrovský typ, takže jsem měla silvestrů nespočet. Ty služby byly krásné, měly jedinou nevýhodu, že jsem si nemohla ani štamprličku vzít. Všechno jsme dělali živě, takže už den předtím jsem byla nervózní, učila jsem se všechny texty, protože jsme to dělali samozřejmě zpaměti,“ vzpomíná.

Televize postupně – zejména v šedesátých letech – kombinovala živě vysílanou estrádu ze studia s předtočenými pořady a filmy, které se na rozdíl od živého vysílání z počátků v archivu dochovaly. A některé se divácké oblíbenosti těší i při reprízách, třeba komedie Bohouš o stejnojmenném bernardýnovi.

„Mikrokomedie i hudební revue, grotesky. Žánrově to bylo nepoměrně pestřejší a řekl bych, že pro diváka i zábavnější. Ale berme v úvahu, že jinou zábavu v zásadě neměl, jen rádio a televizi,“ poznamenal k programu Československé televize Kruml.

Zábava na závěr roku se navíc snažila vyhnout propagandě. „Proto se lidé na silvestra tak těšili, protože měli pocit, že to je jediný normální den, kdy se je televize nepokouší nějak indoktrinovat a vysvětlovat jim, co si mají myslet,“ vysvětlil Kruml.

Milan Kruml o historii silvestrovského vysílání (zdroj: ČT24)

Večerníčky pro dospělé

Připomněl také, že v osmdesátých letech například byly populární pořady pro děti natočené ve verzi pro dospělé. „Třeba Rumcajs nebo Maxipes Fík pro dospělé. Lidé znají například Malý televizní kabaret, jeho pokračování se jmenovalo Frkačky za kačku a vznikl pořad Frkačky s hvězdičkou, se stejnými protagonisty, ale pro dospělé,“ upřesnil.

V porevolučních časech televize silvestrovské estrády víceméně opustila, program upřednostnil speciální vydání už existujících zábavných pořadů a talk show. Střihové pořady ale připomínají i populární silvestrovská vystoupení, oblíbené jsou zejména scénky a vyprávění Vladimíra Menšíka.

K novoročnímu přípitku na silvestra 2023 diváky dovede pořad Silvestr – pořád nás to baví, který se ohlédne za sedmi dekádami silvestrovské zábavy. Humor z archivu, v němž se pod slovem „silvestr“ najde přes šest set příspěvků, doplní novými scénkami. Ještě před tímto silvestrovským koktejlem ČT uvede speciály Zázraků přírody a Všechnopárty. 

Česká televize připomene divákům slavné silvestrovské scénky (zdroj: ČT24)