Byla to kampaň, ale podle pravidel. Andrea Riseboroughová zůstává v nominacích na Oscara

Andrea Riseboroughová pořád může získat Oscara pro nejlepší herečku. Americká filmová akademie rozhodla, že není důvod vyřadit ji z nominací. Výběr Riseboroughové mezi finálovou pětici mnohé zástupce filmové branže i kritiky překvapil. Objevily se otazníky, zda intenzivní kampaň, v níž pozornost pro nezávislý film získávaly hereččiny slavnější kolegyně jako Kate Winsletová nebo Cate Blanchettová, neporušila pravidla.

Nominace Andrey Riseboroughové na nejlepší herečku je jedinou oscarovou nominací pro film To Leslie. Skutečným příběhem inspirovaný snímek sleduje svobodnou matku závislou na alkoholu, která vyhraje v loterii, ale rychle o svou výhru a s ní i o vztahy s blízkými přijde. „Jsem ohromena. Nejsem si úplně jistá, jak se to stalo,“ reagovala Riseboroughová na svou nominaci v citaci pro server Deadline.

Jak se to stalo, nechápali ani mnozí jiní. Nízkorozpočtové drama se  promítalo loni v říjnu pár dní v omezené kinodistribuci a na VOD. Vydělalo jen něco málo přes 27 tisíc dolarů (necelých šest set tisíc korun). I když tržby ještě stoupnou, protože film se po oznámení nominací vrátil do kin.

Překvapivá nominace vyvolala otázky, zda kampaň vedená s cílem upozornit na herecký výkon Riseboroughové neporušila pravidla oscarové akademie pro lobbing.

Podpora od hereckých hvězd

Tvůrci filmu podle Los Angeles Times sice neměli peníze na velkou propagaci, ale mohli využít svých konexí v Hollywoodu. Režisér Michael Morris před natočením celovečerního debutu spolurežíroval úspěšné seriály jako Volejte Saulovi, Miliardy nebo Kingdom. Spolu se svou ženou, herečkou Mary McCormackovou, kontaktovali řadu hereckých hvězd s prosbou, aby se na film podívaly a daly o něm dál vědět.

Nadšené recenze na sociálních sítích zveřejnily Charlize Theronová, Edward Norton, Jennifer Anistonová, Gwyneth Paltrowová, Kate Winsletová, Jane Fondová či Cate Blanchettová, která nakonec také získala oscarovou nominaci za roli manipulativní dirigentky v dramatu Tár. Některé celebrity zorganizovaly i projekce, podle Los Angeles Times navíc v době, kdy už začalo hlasování o nominacích na Oscara.

Bill Kramer, generální ředitel Akademie filmového umění a věd, která Oscara uděluje, ale po přezkoumání uvedl, že tato aktivita „nedosahuje takové úrovně, aby nominace filmu musela být zrušena“.

Nominace jen pro ty, co si mohou dovolit kampaně?

Podněty k přezkoumání „překvapivé nominace“ kritizovala například herečka Christina Ricciová. V příspěvku na Instagramu označila výkon Andrey Riseboroughové za brilantní, hereččina nominace je podle ní „překvapení“ jen proto, že na propagaci nebyly vynaloženy tuny peněz. „Takže uznání si zaslouží jen filmy a herci, kteří si mohou dovolit kampaně? Připadá mi to elitářské a upřímně řečeno velmi zpátečnické,“ napsala.

Los Angeles Times naopak uvažuje, jestli ohromující úspěch kampaně na podporu filmu To Leslie by mohl inspirovat filmaře k podobným kampaním i v příštím ročníku.

„Pravděpodobně se to týká jen herců. Neumím si představit, že by se po režisérech chtělo, aby intenzivně lobbovali za jiného režiséra, nebo po kameramanech či producentech, kteří si navzájem konkurují. To byste museli věřit, že v Hollywoodu existuje nezištnost,“ uvedl pro deník poradce pro udělování cen.

Podle Kramera se prošetření vedlo pro ověření, jestli v éře sociálních médií a digitální komunikace není třeba upravit oscarová pravidla. „Akademie usiluje o vytvoření prostředí, v němž se hlasuje výhradně na základě uměleckých a technických kvalit,“ uvedla organizace ve svém prohlášení.

Zda vyhrála Oscara, se Andrea Riseboroughová dozví 12. března. V kategorii pro nejlepší herečku jí vedle Cate Blanchettové konkurují ještě Ana de Armasová, Michelle Williamsová a Michelle Yeohová. S kritikou se setkalo, že na hereckého Oscara není nominována žádná Afroameričanka, přestože pozornost by si za své výkony zasloužily třeba Danielle Deadwylerová a Viola Davisová, píše Los Angeles Times.