Adina Mandlová jako dramatická postava

Praha – Divadlo na Vinohradech připravilo ke svému 100. výročí premiéru původní hry Mileny Jelínkové "Adina". Inscenace vypráví životní příběh herečky Adiny Mandlové na pozadí historických událostí. V titulní roli se představí Veronika Žilková.

Svého času byla nejpopulárnější a nejobsazovanější českou filmovou herečkou. Měla ironický smysl pro humor, sebevědomí a byla rebel, Adina Mandlová.

Veronika Žilková, která titulní roli hraje, o Adině uvažuje: „Na ženskou byla určitě moc statečná, protože se nebála řikat názory, které jí udělaly nepřátele. Nebála se nebýt průměrnou šedí, která je pro život nejpohodlnější.“

Autorkou hry je Čechoameričanka Milena Jelínková. Adinu psala původně jako filmový scénář. Čerpala nejen z její autobiografie, ale i z dalších dostupných informací o herečce. Výsledkem jsou dvě hodiny plné nečekaných proměn.

„Ve hře je spousta prostředí, mnoho malých postav, což je na divadle docela obtížně řešitelné,“ říká ke hře režisér inscenace Martin Stropnický.

V programu k představení se říká: "Výjimečný osud Adiny Mandlové mimořádně dramaticky zrcadlil v obecnější rovině herecké prostředí i národní povahu. Opojné období mezi dvěma válkami vystřídalo vystřízlivění za protektorátu a naprosté rozčarování z komunistického puče. Praktiky ideologického režimu neváhaly pronikat v podobě tajných policistů i mezi exulanty do zahraničí. Velké otazníky nad dvojlomnými rozhodnutími - komu vlastně sloužit a za jakou cenu - ostatně visí nad mnohými z našich současníků i dnes…"

Vedle Veroniky Žilkové v představení hraje Jan Štastný, Martin Zahálka nebo Daniel Bambas. Režie: Martin Stropnický, dramaturgie: Martin Velíšek, scéna: Šimon Caban j.h., hudba: Petr Malásek j.h., kostýmy: Simona Rybáková j.h., choreografie: Radek Balaš j.h.