Absurdní varování. Richard Janeček propojuje umělou inteligenci s uměním

Richard Janeček zkoumá umělou inteligenci prostřednictvím umění (zdroj: ČT24)

Možnosti i absurditu technologického vývoje se rozhodl prozkoumat intermediální umělec Richard Janeček. Na aktuální výstavě, pořádané Galerií hlavního města Prahy, využívá umělou inteligenci, která pomalu ale jistě srůstá s lidskými životy.

Umělá inteligence dokáže napodobit text vytvořený lidmi. S její pomocí vznikl i komentář k vystavenému videu Richarda Janečka. „Běžně se používá na různé překlady, pro chatboty a další aplikace. Skrývá v sobě nebezpečí v podobě fake news a spamů, i proto plnohodnotná verze této umělé inteligence nebyla dlouhou dobu zveřejněna,“ upozorňuje na konkrétní rizika umělec.  

Umělá inteligence je také „autorem“ samolepek na fragmentech televizních obrazovek. Vypadají jako jakékoli jiné upozornění na podobných přístrojích, obsah je ale jiný. „Jde o varovné texty, které nám říkají, jak smíme s touto technologií zacházet. Ale dotažné jsou až do absurdní podoby, takže spíše než upozornění slouží jako komentář k současnému stavu technologií,“ vysvětluje Janeček.

Z výstavy Richard Janeček: I Think in an Ideal World, It Would Have Ended Very Differently (GHMP, 2019)
Zdroj: GHMP

3D videomodel hodinek zase poskládal z fotografií posbíraných na instagramových účtech. „Jde o kompozit z různých snímků v horizontu několika let. Přijde mi zajímavé, že pomocí vizuálního smogu nebo datového odpadu je možné vytvořit rekonstrukci světa,“ podotýká umělec.

Autoři výstavy nicméně nechtějí rozhodovat, zda je umělá inteligence dobrá, nebo špatná, ale pokládat otázky. Mimo jiné se ptají, jak tento nástroj může deformovat vidění světa.

Zamýšlet se nad dílem Richarda Janečka mohou zájemci v Colloredo-Mansfeldském paláci do 2. února. Pod názvem: I Think in an Ideal World, It Would Have Ended Very Differently – Myslím, že v ideálním světě by to skončilo úplně jinak.