Zemědělci rozdají mléčné výrobky a pak zváží radikalizaci protestů

Praha - Zemědělci budou v polovině ledna rozdávat české mléčné výrobky před supermarkety. Akce se uskuteční před provozovnami dvou obchodních řetězců s největším podílem zahraničních mléčných produktů. Zemědělci tak chtějí upozornit na problémy tuzemského trhu s mlékem a praktiky obchodních řetězců, dodal. Pokud se výhledově jejich situace nezlepší, mají připraveny scénáře, které společnost pocítí mnohem bolestivěji.

„Akce mají za úkol upozornit veřejné mínění, upozornit politiky i vládu, že je tady obrovský problém, a tím je zhroucení trhu s mlékem,“ uvedl Veleba. Současné výkupní ceny mléka jsou podle zemědělců nerentabilní a mohou vést k likvidaci chovů hovězího dobytka.

Vedle domácích mléčných výrobků chtějí rolníci rozdávat kolemjdoucím informační materiály popisující situaci na trhu s mlékem i některé praktiky obchodních řetězců.

Veleba ale neskrýval rozhořčení a připustil úplně jiný postup v případě, že se potvrdí zpráva, že mlékárna Madeta rozeslala dodavatelům mléka z odbytového družstva Střed dopisy, že prý si své mléko mohou nechat. „Pak by se naše jednání významně zradikalizovalo,“ varoval. Připomněl záložní plán, kterým mlékaři hrozili v minulých měsících při jednání s vládou a připravovali blokády silnic.

Podle údajů ČSÚ výkupní ceny mléka meziročně poklesly o 20,3 procenta. Výrazný je však i pokles cen mléčných výrobků na pultech obchodů. Čerstvé máslo bylo ve srovnání se svou rekordní cenou z konce loňského roku na počátku minulého týdne levnější o 28,1 procenta. Průměrná cena eidamské cihly byla nižší téměř o pětinu. Polotučné mléko v tuzemských prodejnách zlevnilo o téměř čtyři procenta.