Zákon o rodičovské předloží ČSSD už za týden. Nechceme, aby se navýšení nestihlo, říká

ČSSD předloží za týden zákon na zvýšení rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

ČSSD předloží 20. května vládě návrh zákona, kterým se od příštího ledna zvýší rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun. Na stole bude několik variant, nicméně sociální demokracie preferuje, aby se navýšení o osmdesát tisíc dostalo k co nejširší skupině lidí, v ideálním případě všem. V Otázkách Václava Moravce to uvedl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Předpokládá sice, že ANO nebude souhlasit, předložení bez koaliční dohody ale odůvodňuje obavou z včasného projednání zákona.

Špičky ANO a ČSSD v březnu ohlásily dohodu na zvýšení příspěvku na tři sta tisíc korun z 220 tisíc pro nově narozené děti. Po kritice však obě koaliční strany chtějí přidat i těm, kdo budou příspěvek dostávat v době, kdy opatření začne platit. Ke konkrétní podobě strany dosud nedospěly, jednání o ní je součástí koaličních rozhovorů o státním rozpočtu na příští rok.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už v pondělí řekla, že vládní koalice má nejvyšší čas na to, aby nalezla na podobě zvýšení rodičovského příspěvku dohodu. Jinak podle ní nebude jistota, že se opatření podaří prosadit včas bez zrychleného legislativního procesu ve sněmovně.

Podobně se v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) vyjádřil i Hamáček. Řekl, že ČSSD návrh zákona předloží vládě 20. května. „Ten čas utíká a pokud máme naplnit náš slib, že navýšíme rodičovský příspěvek na 300 tisíc, tak ta legislativa se musí spustit,“ vysvětlil. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) podle něj chtěl o tématu diskutovat při vyjednávání o státním rozpočtu. „Bojíme se toho, že to může být do jisté míry zdržovací taktika, aby se najednou v létě ukázalo, že už jsme to nestihli,“ poznamenal.

Maláčová má podle něj připraveno několik alternativ. Peníze na zvýšení příspěvku by podle něj mohly být nalezeny díky zavedení sektorové bankovní daně.

„Návrh odprezentuje v detailu a budeme se bavit na vládě, jak to udělat. A pokud se někdo bude ptát, kde na to vezmeme, tak sociální demokracie říká: Máme tady návrh sektorové bankovní daně, kde potenciální zisk je 14 miliard. Takže hnutí ANO si musí vybrat, buď děti, nebo banky,“ poznamenal místopředseda vlády. Babiš jako alternativu k sektorové dani navrhuje vytvoření investičního fondu ze zisků bank.

Rodičovská
Zdroj: ČT24

Sociální demokracie preferuje navýšení pro co nejvíce rodičů

Sociální demokracie podle Hamáčka preferuje, aby navýšený rodičovský příspěvek dostala co nejširší skupina rodičů. Za nejspravedlivější by považoval, aby ho dostali všichni rodiče, kteří mají dítě mladší čtyř let. Tato varianta, kterou také preferuje podle průzkumu Trendy Česka společnosti Kantar CZ, největší část rodičů, by přišla státní pokladnu na zhruba 11 miliard korun. Očekává ale nesouhlas hnutí ANO a hledání kompromisu.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v OVM uvedl, že se mu sice postup sociální demokracie, konkrétně ministryně Maláčové zamlouvá, protože vede k tomu, že se premiér musí k věcem vyjádřit, nicméně nepovažuje ho za zodpovědný.

„Když se podíváme, jak se plní státní rozpočet, jak se třeba kvůli slevám na jízdné muselo sáhnout na rezervní peníze, které byly určené na výpadek důchodového systému, na infrastrukturu nebo kdyby byla přírodní katastrofa, tak pak chybí peníze, nelze je pořád dávat, musíte vymyslet příjmovou stranu,“ konstoval. Nicméně podotkl, že neviděl zatím alternativní varianty, které připadají v úvahu.

ANO se podle očekávání proti plánům ČSSD ohradilo. To, co chce Lidový dům vládě předložit, premiér označil za „třetí různou verzi návrhu“ sociální demokracie. „Slyším o tomto návrhu poprvé. Chápu, že ČSSD hýří před evropskými volbami různými nápady, ale měli by dodržovat to, co bylo dohodnuto na koalici,“ dodal.

Původně se měla dávka zvednout už letos

Zvýšení rodičovské slíbila Babišova vláda v programovém prohlášení. Podle původního záměru koaličních stran se měla dávka zvednout letos od pololetí o 40 tisíc korun a o zbytek pak do konce volebního období. V listopadu ale koalice oznámila, že rodičovskou zvýší rovnou o 80 tisíc korun od roku 2020, a to všem.

V březnu se ale kvůli zpomalování ekonomiky a úsporám v rozpočtu dohodla na tom, že by víc měli dostat od ledna jen rodiče novorozenců. Tuto variantu Maláčová označila za „úspornou, ale ne spravedlivou“. Nejlogičtější by podle ní bylo přidat všem rodičům s nejmladším dítětem do čtyř let. Koncem března řekla, že má připraveny ještě dvě záložní varianty.

Dohoda vládních stran vyvolala mezi rodiči nevoli a vzniklo několik iniciativ včetně facebookové skupiny Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek! Babiš zástupcům rodičů řekl, že za nejvhodnější považuje zvýšení dávky všem, kteří ji budou zrovna dostávat.