Za deset let se cena parcely v Praze v nejžádanějších lokalitách téměř zdvojnásobila

Ceny parcel rostou (zdroj: ČT24)

Stavební pozemky se za poslední rok zdražily v průměru o šestnáct procent. V Praze a okolí ceny rostly dokonce o třetinu, na lukrativních místech ještě víc. Ukázal to index cen nemovitostí.

V Praze v Horních Počernicích je aktuálně na prodej pozemek, kam se vejde asi padesát rodinných domů. Zatím je nezasíťovaný, sítě jsou přivedeny na jeho hranici a cena podle Kateřiny Holoubkové z RE/MAX činí tři tisíce korun na metr čtvereční.

Pokud by tento pozemek byl ale již rozdělený na jednotlivé zasíťované parcely, pak by jeho cena dosáhla až čtrnácti tisíc korun na metr čtvereční. „Pozemek ještě před deseti lety by se takto zasíťovaný prodával zhruba za pět až šest tisíc korun,“ dodává Holoubková. V Praze se přitom jedná o parcelu, která je spíš levnější.

Například v pražské Troji se metr čtvereční se všemi přípojkami na pozemku prodával před dvaceti lety za sedm tisíc korun. Před deseti to bylo 16 tisíc. Teď je to skoro 25 tisíc za metr. Volné pozemky se tu ale prodávají jen výjimečně.

Za deset let se tak cena parcely v Praze v nejžádanějších lokalitách téměř zdvojnásobila. Jen pro srovnání –⁠ cena zlata za stejnou dobu rostla pomaleji. A na jiných místech v Česku je situace podobná.

Jak rostly ceny pozemků
Zdroj: ČT24

„Ještě před pěti lety jsme stavební pozemky do aukcí brát vůbec nechtěli, teď je situace úplně jiná. Prodá se všechno. Třeba v Lounech jsme teď prodali pozemky o tři sta procent víc, než byla vyvolávací cena,“ konstatuje Ivo Gavlas ze realitní kanceláře a aukční síně Gavlas.

Pozemky zdražují nejrychleji

Se sháněním stavebního pozemku má zkušenosti i Tereza Nešporová z Ostravy. Ráda by si na hypotéku pořídila rodinný dům v nedalekých Beskydech. „Už asi pět let uvažuju nad tím, že si pořídím vlastní bydlení. Nabídka pozemků není tak široká, jak jsme si představovali, pozemků je málo, ceny jsou vyšponované,“ přibližuje.

Stavební pozemky zdražují ze všech typů nemovitostí největší rychlostí. Za poslední rok se jejich ceny zvedly v průměru o šestnáct procent. U bytů rostly o třináct a u rodinných domů o deset procent. Důvodem tohoto trendu jsou levné hypotéky i strach z dalšího ekonomického vývoje.

Jak zdražily nemovitosti
Zdroj: ČT24