Vrchní státní zastupitelství si posvítí na prodej Sazky

Praha - Vrchní státní zastupitelství prověří podmínky výběrového řízení na prodej loterijní společnosti Sazka. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle informací deníku se státnímu zástupci příliš nezdají tvrdé podmínky pro případné uchazeče, především půlmiliardová kauce a případná pokuta 1,5 miliardy korun v případě, že vítěze tendru následně zpochybní antimonopolní úřad. Insolvenční správce Sazky Josef Cupka vyhlásil výběrové řízení na prodej zkrachovalé loterijní firmy 19. srpna.

„Případem Sazky se zabýváme od začátku. Proto se chceme podívat i na podmínky prodeje Sazky mimo dražbu tak, jak je schválil insolvenční soudce,“ řekla MfD mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová s tím, že zatím žádné závěry nechce vyvozovat. „Zatím jde o pečlivé nastudování podmínek, nelze předjímat náš postoj,“ dodala. Pokud by státní zástupce shledal na prodeji Sazky něco nezákonného, může v krajním případě podat trestní oznámení. Celý proces ale podle advokáta Petra Zapletala z advokátní kanceláře Weinhold Legal přímo zastavit státní zastupitelství nemůže. Podnět ze strany státních zástupců by především mohl ovlivnit případné uchazeče. 

Cupka se takového scénáře neobává a dozor státního zástupce považuje za standardní. „Městské státní zastupitelství se o nás zajímá dlouhodobě, je to standardní dozor, o vrchním zastupitelství nic nevím, ani nás nepožádalo o žádné podklady,“ řekla MfD Cupkova mluvčí Lenka Tichá. 

Podmínky prodeje Sazky se nelíbí společnostem Penta a E-invest, které vyzvaly v dopise všechny členy věřitelského výboru Sazky, aby zastavili prodej podniku a dali insolvenčnímu správci pokyn, aby se prodej podniku uskutečnil ve veřejné dražbě nebo v takovém otevřeném výběrovém řízení, které bude garantovat všechny zásady insolvenčního zákona. Skupina PPF jako jeden z největších věřitelů Sazky návrh Penty a E-investu odmítla. ¨


   
Podmínky výběrového řízení na prodej Sazky podle Penty zvýhodňují PPF a KKCG a účelově snižují počet zúčastněných potenciálních investorů. Ti seriózní se prý nebudou ochotni za těchto podmínek do výběrového řízení přihlásit. Pokud věřitelský výbor podmínky nezmění, Penta spolu s E-investem podá vlastní závaznou nabídku mimo Cupkův tendr, aby bylo možno ji veřejně porovnat s jakoukoliv nabídkou, kterou zveřejní Cupka.

Josef Cupka
Zdroj: ČT24/ak-cupka.cz