Vládě se podle Kupky podaří zrychlit povolování staveb, Havlíček by z návrhů NERV zavedl jednotné inkasní místo

Události, komentáře: Ministr dopravy Martin Kupka a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček v debatě o ekonomickém růstu země (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí očekává horší výsledek ekonomiky, Česko se tak letos pravděpodobně nevrátí na předcovidovou úroveň výkonu národního hospodářství. Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto představila 37 návrhů, jak výkon tuzemské ekonomiky zlepšit. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) vláda již řadu doporučení realizuje, do konce volebního období dotáhne například zkrácení doby povolování staveb. Karel Havlíček (ANO) mu v pořadu Události, komentáře oponoval, že se vláda chová příliš rozpočtově, a i když je nezbytné šetřit, je současně třeba se koukat na strukturu HDP.

To, že se zhoršilo očekávání výkonu české ekonomiky, je podle Kupky i tím, že se zhoršila situace v Německu, na sousední ekonomiku jsme totiž úzce navázáni. Roli podle něj hrají i neřešené problémy z předchozích let.

Ministr dopravy teď považuje za důležité podpořit průmysl, urychlit stavební procesy, zpružnit pracovní trh, ale i podporu bytové výstavby a zkvalitnění školství. V diskusním pořadu mluvil například o znovuzavedení osmileté základní školní docházky, důraz kladl na zefektivnění školství zejména v regionech. To jsou podle ministra dopravy klíčová odvětví a změny, které nastartují českou ekonomiku.

Právě takové návrhy ve svém dokumentu shrnula Národní ekonomická rada vlády (NERV). Daniel Münich, ekonom a člen NERV a think-tanku IDEA při CERGE-EI, uvedl, že se v doporučeních snažili být jasní, řada věcí je ale na stole již dlouho. „Tato opatření jsme již mohli mít zavedená pět, deset let a NERV měl potřebu na ně upozornit,“ řekl.

Změny jsou již rozběhnuté, říká Kupka

Karel Havlíček (ANO) upozornil, že Česko je jednou z posledních zemí Evropské unie, která ještě nedosáhla předcovidové úrovně HDP. Vládě vyčetl, že se chová čistě rozpočtově, účetně a nedívá se na ukazatel HDP a jeho strukturu. Mluvil o potřebě ekonomiky založené na přidané hodnotě.

Z návrhů NERV by implementoval jednotné inkasní místo, daňový odpočet na vědu, výzkum a inovace, podporu tohoto odvětví by zjednodušil. S ministrem Kupkou by se shodl na podpoře PPP projektů nebo na národní rozvojové bance.

Hlavní ekonomická analytička ČRo Radiožurnálu Jana Klímová návrhy NERV hodnotí kladně. Jsou navzájem provázané, v pěti základních oddílech zaznívá řada doporučení, která by ale bylo dobré implementovat v celku, a dát tak impuls ekonomice, říká. Zároveň ale potvrzuje, že jde o opatření, jež se stále opakují. „Mezi těmi 37 věcmi nenajdeme nic, co jsme neslyšeli desetkrát,“ podotkla.

Největší podporu mají u politiků změny na trhu práce

Ministr dopravy řekl, že ekonomické reformy jsou již rozběhnuté, jasný směr má určovat strategie Restart Česka. Kupka chce za tohoto volebního období dotáhnout například zkrácení doby povolování staveb, včetně těch infrastrukturních. Díky široké politické shodě to podle něj přijde v krátké době.

Podle Klímové Fialova vláda skutečně některé z návrhů implementuje, například lepší fungování obcí či podporu znevýhodněných krajů přerozdělením daní. Pracuje se i na změnách v zákoníku práce a některé změny by se tak mohlo podařit dotáhnout do konce. Největší podporu mají podle ní u politiků změny na pracovním trhu, podle Klímové je ale velmi zanedbané zejména školství, na což upozorňuje i NERV.