Vinylové desky nebo speciální nátěr majáku. V Kanadě se prosadily i české výrobky

Vinylové desky nebo speciální ochranný nátěr majáku se prosazují v Kanadě (zdroj: ČT24)

Kanada, země s 38 miliony obyvatel, je pro české podnikatele zajímavým trhem. Pobočku zde má například největší výrobce vinylových desek na světě, firma GZ media z Loděnice. I na velmi konkurenčním severoamerickém trhu je firma úspěšná a neustále roste. Prosazují se ale i další české výrobky.

V hale společnosti Precision v Kanadě se nová vinylová deska zrodí každých pětadvacet vteřin; automatická výroba tisíců kusů je rychlejší než ruční na druhé straně linky – a za edice vyrobené z barevného nebo průhledného vinylu v počtu pár desítek, maximálně stovek kusů jsou sběratelé ochotni si výrazně připlatit.

„Trh neustále roste. Nevěřili jsme, že bude o desky takový zájem. Poptávka v Severní Americe je stále velmi silná. A dokud to tak bude, budeme vinyly vyrábět,“ konstatuje manažer Precision Ernie Addezi, firmy, která je pobočkou společnosti GZ Media z české Loděnice – největšího výrobce vinylových desek na světě.

Měsíčně vznikne ve firmě na 300 tisíc vinylových desek. Zájem na trhu je ale takový, že firma plánuje do roka produkci zdvojnásobit. Zákazníci tvrdí, že záznam hudby na vinylu je na poslech daleko lepší než z digitální kopie. Velká vydavatelství jim proto vycházejí vstříc a stále častěji nabízejí fanouškům speciální edice.

Speciální ochranný nátěr české firmy na majáku v kanadském městě Mississauga
Zdroj: ČT24

Úspěch „českého“ nátěru

Velké plány mají i prodejci ochranných nátěrů. Jejich chloubou je historický maják ve městě Mississauga. Samospráva ho musela často čistit a minimálně jednou ročně znovu natřít. Fotokatalytická barva z Česka ale usazování nečistot zamezila.

„Nemusí se toho ani dotknout. My garantujeme deset let, kdy to nemusí mít žádnou údržbu,“ říká dodavatel nátěru Miloš Hůlka z FN Nano Canada. Náklady na dražší barvu se městu podle propočtů vrátí za tři roky.

Nátěr ale díky nanotechnologii nabízí ještě další výhody – třeba vysokou odráživost tepla. „Město se tak nepřehřívá. Okolní vzduch je příjemnější v okolí majáku,“ vysvětluje Lukáš Golka z FN Nano Canada.

Kanadská vláda si totiž dala za cíl boj s klimatickými změnami. Podporuje ekologická řešení, především recyklaci. V nejbližších týdnech proto plánují v zemi spustit první z České republiky dodanou pyrolýzní jednotku k zpracování odpadních plastů.