Víc peněz pro obce, ale dražší dovolené: Vyšší poplatek za ubytování by podle ministerstva dopadl i na Airbnb

Události ČT: Změny v poplatcích za turistický pobyt (zdroj: ČT24)

Poplatek placený za ubytování v Česku se zřejmě zvýší. Podle novely projednávané sněmovnou by se měl sloučit s rekreačním a lázeňským poplatkem. Už od roku 2020 by tak i obce, které nejsou lázeňským centrem nebo výrazným cílem turistů, mohly získat až 21 korun za každý nocleh místo současných šesti korun. A o rok později by maximální taxa mohla stoupnout až na 50 korun. Podle ministerstva financí by měna měla mít dopad i na alternativní ubytovací služby typu Airbnb.

Všichni, kdo se u nás chtějí ubytovat, zaplatí poplatek z ubytovací kapacity – ten se platí bez ohledu na místo nebo účel pobytu, v současnosti je ale maximálně šest korun za každý nocleh. 

Lázeňský a rekreační poplatek je pak maximálně 15 korun na osobu a den, oba poplatky ale mohou aplikovat jen některé obce – třeba Praha nebo Karlovy Vary. Pokud tam člověk přijede za turistikou či odpočinkem, lázeňský poplatek zaplatí. Nevztahuje se ale například na služební cesty.  

Šumavská Kvilda rovněž patří mezi turisticky vyhledávané cíle. Poplatek tam činí 19 korun, a tak si Kvilda ročně přijde na zhruba 700 tisíc, což je desetina jejího rozpočtu. „Poplatky velkým dílem dopomáhají tomu, abychom realizovali různé projekty, jako je třeba rozšíření muzea, galerie či cyklostezka,“ přiblížil starosta Václav Vostradovský (Naše Kvilda).

Nyní resort financí navrhuje oba typy poplatků spojit s tím, že jeho maximální výši – 21 korun – budou moct využít všechny obce. „Samozřejmě je to na obci, jak si částku stanoví,“ dodává ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Od roku 2021 by byla maximální denní sazba dokonce 50 Kč.

Místní poplatky – ubytovací, lázeňský, rekreační
Zdroj: ČT24

Předseda Sdružení místních samospráv a europoslanec Stanislav Polčák (STAN) připomíná, že se problematika dlouho neřešila, a tak obcím vznikaly nové a další zvýšené náklady, například na zajištění bezpečnosti nebo odpadků.

Resort slibuje, že se novela dotkne i ubytování v soukromí. Dnešní situace podle Schillerové znevýhodňovala například hotely, které musely odvádět oba dva poplatky. „Naopak různé platformy, typicky Airbnb, do té ceny promítaly jenom jeden poplatek,“ doplnila.

Řešení AIrbnb je nedostatečné, říkají kritici

Zákon teď čeká ve sněmovně projednání ve druhém čtení. I přesto, že ho politici vesměs podporují, zaznívají i výhrady. Třeba, že právě ubytování v soukromí norma neřeší dostatečně.

„Počítá pouze s tím, že Airbnb bude mít možnost, pokud bude dobrovolně chtít, vybírat poplatky za poskytovatele pobytu,“ upozorňuje předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti však chtějí prosadit, aby poplatek mohla hradit přímo ubytovací platforma a aby se řešilo i občanské právo.

  • Poplatku nepodléhá přechodné ubytování pro studenty a žáky, tedy například vysokoškolské koleje. Poplatek není třeba hradit také za zdravotnická nebo lázeňská zařízení, pokud nejsou užívána jako hotelová zařízení, a za zařízení sloužící sociálním a charitativním účelům.

Novela může dopadnout také na provozovatele dětských táborů. Ubytovací poplatek by mohla platit část dospělých, kteří tam na děti dohlížejí. „Pokud si dobrovolníci, kteří pojedou například na tábor, kde se starají o svěřené děti, něco přispějí za to, že na tom táboře jsou čili rekreují se za úplatu, tak by se na ně vztahovala povinnost odvést poplatek,“ podotkl Aleš Sedláček z České rady dětí a mládeže.

Změna v placení poplatků by měla sněmovnou projít do jara, resort financí počítá s tím, že začne platit od ledna příštího roku.