V domovech pro seniory chybí tisíce míst. Stát chce budování nových kapacit podpořit vyššími dotacemi

Události: Nedostatek míst v domovech pro seniory (zdroj: ČT24)

V domovech pro seniory je nyní zhruba 36 tisíc lůžek, ale dalších sedm až jedenáct tisíc je potřeba. Čekací lhůty se v průměru pohybují od šesti měsíců do dvou let. Stát hledá cesty, jak situaci zlepšit.

Například v domově pro seniory na pražském Chodově mají kapacitu 260 míst a je plno. Přitom zájem o místo tady má dalších 1200 lidí. „Pro nás je prioritou posouzení sociální a zdravotní potřebnosti toho daného člověka. Opravdu nepřikládáme váhu tomu, jak dlouho u nás žádost je,“ řekla ředitelka Ilona  Veselá. 

Loni odmítly domovy pro seniory v Česku přes třicet tisíc žádostí. Řada lidí ale oslovuje víc zařízení, podle ministerstva tak reálně chybí sedm až jedenáct tisíc míst.

  • Kvůli nedostatku míst odmítly loni domovy pro seniory přes 32 tisíc zájemců. Dalším pak nevyhověly kvůli tomu, že senioři nesplňovali stanovené podmínky, například věk. 
  • Seniorské domovy v Česku nabízely minulý rok zhruba 36 tisíc míst (obsazenost se pohybuje kolem 95 procent), což se v podstatě rovná počtu zamítnutých žádostí.
  • Nejvíce lůžek je k dispozici ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně na Liberecku a Karlovarsku.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvádí, že už podruhé navýšila rozpočet na výstavbu nových kapacit. V příštím roce budou moci poskytovatelé sociálních služeb dostat v rámci dotací až 750 milionů. Mimo jiné právě na rozšiřování kapacit domovů pro seniory. Dodává, že resort připravuje novelu o sociálních službách, která umožní každoročně rozvíjet potřebnou kapacitu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pak zmiňuje, že Česko by se mělo snažit v rámci nového rozpočtu Unie získat i peníze z Evropy. 

Místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se domnívá, že místo do slevy na jízdné (tu strana dlouhodobě kritizuje) by státní peníze měly směřovat například právě na výstavbu domů pro seniory v obcích a městech. „Tím seniorům pomůžeme mnohem více,“ míní. 

Místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD) upozornil, že nedostatek lůžek se v čase zvyšuje tak, jak populace stárne. Stát proto bude muset podle něho více podporovat výstavbu domů pro seniory v obcích a městech. „To je jediná cesta,“ říká. 

Místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová (KSČM) pak zdůrazňuje, že čekací doba na umístění do domova seniorů je velmi dlouhá a „je potřeba se opravdu hluboko zamyslet, jak s tímto stavem dál postupovat“.