Úřady práce zažívají větší nápor než jindy. Lépe je volit on-line komunikaci

Události: Úřady práce v době krize (zdroj: ČT24)

Nápor nyní zažívají úřady práce. Vedle žadatelů o zaměstnání mají nově na starosti také program Antivirus. Provoz na kontaktních místech omezují hygienické podmínky.

Hotel, ve kterém pracovala Patricia Jurská, je zavřený. Přišla tak o práci a je doma s dětmi. Podobně jako řada dalších lidí v těchto dnech je na úřadu práce poprvé.

Doufá, že má s sebou všechno potřebné. „Ošetřovné nemám vyplacené od března, tak na to čekám jak na smilování,“ podotýká. 

Klienti chodí do Úřadu práce Ostrava hlavním vchodem a po jednom přistupují k přepážce, kde se jim věnují úřednice. „Nápor je větší než v jiných měsících. V každém případě se nám ho daří zvládat. Lidé už se naučili stát v rozestupech a spolupracovat,“ nastínila ředitelka odboru zaměstnanosti Lenka Skřinařová. 

V Praze 4 nyní řeší zhruba dvě stě žádostí o zprostředkování zaměstnání denně. Většinu sem lidé posílají elektronicky, část končí ve schránce před budovou úřadu a zhruba 15 procent lidí chodí svojí situaci řešit osobně. 

Vstupní hala tohoto úřadu je rozdělená na dvě části. Zatímco v jedné si lidé vyzvedávají formuláře, které mohou vyplnit doma anebo před budovou, v druhé vznikla provizorní podatelna. Zde se také lidé mohou při odevzdávání formulářů poradit s úřednicemi. 

Žádostmi z krabic před budovou se úředníci nemohou zabývat okamžitě. Musí nejdříve na 24 hodin do karantény, teprve pak je mohou referenti začít třídit a zpracovávat. 

Výhodnější proto je vše si naskenovat a poslat e-mailem. Po dobu nouzového stavu není potřeba elektronický podpis. O rozšíření úředních hodin úřad neuvažuje.

Nezaměstnanost v krajích ČR – duben 2020 (v %)
Zdroj: MPSV

„Snažíme se krize, která nastala, využít k tomu, že chceme být více moderním úřadem, který pracuje zejména elektronicky,“ přiblížil náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík (ČSSD). 

Ekonomové očekávají, že lidí bez práce bude přibývat. Podle ministerstva práce bude zlomové období prázdnin, kdy se ukáže, jak moc krize na zaměstnavatele dopadla.