UBS žádá o vládní podporu, má-li převzít Credit Suisse, píše Bloomberg

Švýcarská banka UBS žádá švýcarskou vládu o podporu v případě koupě upadajícího konkurenta Credit Suisse, informovala agentura Bloomberg. Obě největší švýcarské banky o víkendu o možnosti odděleně jednají, UBS má podle listu Financial Times (FT) zájem o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři. UBS a Credit Suisse zatím odmítly situaci komentovat.

UBS nyní diskutuje o možných scénářích, ve kterých by například švýcarská vláda v případě koupě převzala právní náklady nebo jiné výdaje, řekli agentuře Bloomberg lidé obeznámení se situací. V případě spojení obou bank by se jednalo o největší bankovní fúzi v Evropě od finanční krize z roku 2008.

Jednání o víkendu organizují Švýcarská národní banka a regulátor Finma v naději, že se podaří posílit důvěru ve finanční sektor v zemi i v Credit Suisse. Dva zdroje FT uvedly, že odliv vkladů z banky koncem minulého týdne přesáhl deset miliard švýcarských franků (244 miliard Kč) za den.

Švýcarská národní banka chce najít nekomplikované řešení před pondělním otevřením trhů, napsal FT. S odvoláním na své zdroje později uvedl, že zapojené strany chtějí dohodu uzavřít ještě v sobotu večer.

Americká investiční společnost BlackRock mezitím odmítla dřívější zprávy FT, podle kterých pracuje na konkurenční nabídce. Bloomberg píše, že o některá aktiva má zájem německá Deutsche Bank.

Napětí na trzích

Credit Suisse v týdnu oznámila, že využije možnosti vypůjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu korun) na posílení likvidity. Podle analýzy Reuters tím ale jen získává čas a například americká investiční banka JPMorgan považuje za nejpravděpodobnější scénář právě převzetí UBS. Její vedení o víkendu také zasedne.

Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky zjistila závažné nedostatky.

Na finančních trzích v posledních dnech panuje napětí také kvůli kolapsu amerických finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Americký prezident Joe Biden kvůli vývoji v pátek vyzval Kongres, aby umožnil regulačním orgánům přísněji postihovat vedoucí pracovníky zkrachovalých bank. Vyjádřil také přesvědčení, že už se bankovní krize uklidnila.

Podle Reuters ale přetrvávají obavy z širších problémů v bankovním sektoru.