Temelín má v provozu jeden reaktor. Kvůli horku ho ale „osvěžují“ všechny čtyři chladicí věže

Události: Ochlazování Temelína (zdroj: ČT24)

Současná vlna veder dopadla i na provoz jaderných elektráren v Evropě. V Temelíně pracují kvůli horku všechny čtyři chladicí věže. Německá elektrárna Grohnde v Dolním Sasku oznámila, že kvůli vzrůstající teplotě vody v řece Vezera zahájí v pátek odstávku, která potrvá zřejmě do neděle. Svůj výkon pak snížila většina francouzských jaderných zařízení.

Vypadá to jako efektní fontána či část aquparku, ve stutečnosti jde ale o chlazení Jaderné elektrárny Temelín. „Tím, že stříkáme do vzduchu, se voda ochlazuje a vrací se zpátky do technologie, kde chladí například čerpadla a další zařízení,“ vysvětluje vedoucí komunikace JETE Petr Šuleř. 

Velmi podobně fungují i chladicí věže. Horká voda se ochlazuje vzduchem, přebytečné teplo uniká společně s párou vzhůru do nebe. Právě věže teď nabízejí nezvyklý pohled, kterého si ale kolemjdoucí nejspíš nevšimne. Pára by dnes za normálních okolností měla stoupat jen ze dvou betonových obrů. V provozu je totiž nyní jen jeden reaktor ze dvou (druhý blok je v plánované odstávce pro výměnu paliva). Kvůli horku ho ale chladí všechny čtyři chladicí věže. 

„Tohle je velmi výjimečné, děláme to jednou, maximálně dvakrát za pět let,“ řekl Šuleř. Elektrárna tím srovnala rozdíl, který horko způsobuje, a výkon je nyní stejný jako při nižších teplotách.

Německé elektrárny neuchladí voda z řek

Německá jaderná elektrárna v Grohnde v Dolním Sasku oznámila, že kvůli vzrůstající teplotě vody v řece Vezera zahajuje v pátek odstávku, která potrvá zřejmě do neděle. Informovala o tom agentura ČTK. Podobně i v roce 2018 některé jaderné elekrárny v Německu snížily produkci, protože voda z řek, kterou používají k ochlazování, byla příliš teplá.

Server Oenergetice.cz uvedl, že ve středu se kvůli vedrům snížila i výroba francouzských jaderných elektráren. Elektrárny společnosti EDF na jihu Francie – Golfech, Saint Alban a Tricastin – byly v důsledku vlny veder postihující Evropu nuceny snížit svůj výkon. Rekordní teploty ovlivňují výroby jaderných elektráren také v dalších státech, dodal server.

Méně elektřiny teď vyrábějí i solární zařízení, kterým vadí tropické teploty. Sluneční paprsky sice potřebují, horký vzduch ale ne. Čím víc jsou panely ochlazovány, tím lépe pracují. Jejich parametry přitom výrobce uvádí pro teplotu 25 stupňů Celsia. Při teplotě o deset stupňů vyšší může výkon elektrárny klesnout až o deset procent.

U zařízení, které navštívil štáb ČT, se navíc samotné panely v pátečním horku rozpálily až na 55 stupňů. I to výkon dál snižuje. Vzhledem k technologii však nezbývá nic jiného než počkat na chladnější počasí.