Síkela plánuje vznik státního obchodníka s energiemi a speciální tarif

Brífink ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) představil plán na dostatečné naplnění zásobníků s plynem před nadcházející zimou. Ty se podle něj plní velmi rychle. Zásobníky jsou v současnosti naplněny z více než čtyřiceti procent, řekl Síkela. Česko podle něj bude v nákupech pokračovat, ministr počítá se zřízením postu státního obchodníka s energiemi, který má zvýšit bezpečnost.

„Dobrou zprávou je, že i přes všechny problémy s dodávkami plynu do některých zemí jsou dodávky plynulé bez jakýchkoliv problémů. Tempo růstu zásob patří k nejvyšším v Evropě,“ uvedl Síkela. Rychleji plní podle něj zásobníky s plynem už jen Nizozemsko a Rakousko.

Dodávky do Česka jsou tak podle Síkely plynulé. V současnosti je v nich asi 1,44 miliardy metrů krychlových plynu, jejich celková kapacita je 2,8 miliardy metrů krychlových plynu. Před rokem touto dobou byly zásobníky plné zhruba z třiceti procent, vyplývá z dat. Cílem ministerstva je podle šéfa resortu dosáhnout před nástupem zimní sezony osmdesáti procent. 

Pro obchodníky, kteří zásobníky plní, připravilo ministerstvo kompenzace, které budou vykrývat případný rozdíl mezi současnými vysokými cenami a možnými nižšími cenami v zimní sezoně. Jde o krok, jak v současné době obchodníky motivovat k naplnění zásobníků. „Obchodník, který nebude svou kapacitu v zásobnících využívat, o ni může přijít,“ upozornil Síkela.

Události: Zásobníky plynu jsou plné ze čtyřiceti procent (zdroj: ČT24)

Podle odborníků je ale situace dál nestabilní a nejistota kvůli hrozbě přerušení dodávek plynu trvá. „Může se to během čtrnácti dnů změnit, nicméně ta nejvhodnější doba, aby Rusko tímto způsobem zaútočilo, bude až na podzim,“ myslí si energetický expert Michal Macenauer.

Obchodník s energiemi

Resort průmyslu nyní připravuje vytvoření státního obchodníka s energiemi. „Má sloužit především pro nákup plynu, do budoucna možná i dalších energií. Cílem státního obchodníka je mimo jiné zvýšení energetické bezpečnosti, ale i zvýšení vlivu státu na zásobách plynu v ČR,“ vysvětlil Síkela. 

Obchodník s energiemi bude mít možnost jednat o plynu přímo s evropskými dodavateli plynu, Česko by tak díky tomu mohlo podle Síkely plyn nakupovat za nižší ceny. Státní obchodník má nakupovat plyn pro potřebu státu.

Předchozí ministr ale nápad kritizuje. „Státní obchodník nijak nezvýší energetickou bezpečnost, to je úplný nesmysl. Že by to nějak pomohlo aktuální situaci, tak to vůbec a co se týká bezpečnosti, tak to v žádném případě nepomůže,“ je přesvědčen Karel Havlíček (ANO).

Stát například již nakoupil na pokyn vlády také poprvé plyn pro státní hmotné rezervy. Správa koupila do zásob 2,4 terawatthodin plynu za 8,5 miliardy korun. Plyn v hmotných rezervách slouží podle Síkely pouze pro účely, o kterých rozhodne vláda. Do budoucna se tato zásoba podle něj stane základem některých dalších opatření, které Česko přijme nejen pro zvýšení energetické bezpečnosti, ale i pro ulehčení života domácnostem.

Sociální tarif

Ministerstvo například pracuje na zvláštním energetickém tarifu, který má lidem pomoci s vysokými cenami energií. Určen by byl nejen pro nízkopříjmové obyvatele, ale zřejmě také pro takzvanou střední třídu. Vysokopříjmové domácnosti resort podle Síkely podporovat neplánuje.

Takzvaný sociální energetický tarif nejdřív Síkela probere s ostatními ministry, následně by ho představil veřejnosti. Zvláštní tarif by musela schválit sněmovna, stát by se tak mohlo v následujících týdnech.

Síkela nastínil, že tarif má mít podobu regulovaných cen energie propojenou s motivací k úsporám. Podle plánů se má snižovat cena už nyní existujících tarifů. Do určité výše spotřeby by lidé mohli využívat nižší cenu, nad touto hranicí by pak za energie platili běžné ceny.

Resort zároveň připravuje na červenec vyhlášení výzvy na podporu energetických úspor v podnicích. „Připraveno má až deset miliard korun,“ dodal ministr.