Schengen - dárek pro Švýcarsko ještě před Vánocemi

Bern - Švýcarsko už má jasno v tom, kdy vstoupí do schengenského prostoru, v rámci kterého se mohou lidé volně pohybovat bez hraničních kontrol. Oním významným datem bude zřejmě 12. prosinec. Datum, o kterém informovala Francie jako předseda Evropské unie, bude oficiálně potvrzeno na čtvrteční schůzce ministrů vnitra EU a Švýcarska v Bruselu.

Švýcarsko si přálo odstranit kontroly na pozemních hranicích ještě před Vánocemi. Teď se zdá, že se mu to podaří. Letiště by se pak měla otevřít volnému pohybu osob od března 2009. Členem Evropské unie se však alpská země i přesto, že je jejími členy zcela obklopena a stále více se jí přibližuje, zatím stát nechce. Proti je totiž většina Švýcarů.

Součástí schengenského prostoru je většina zemí Evropské unie kromě Velké Británie, Irska a dvou unijních nováčků z roku 2007 - Bulharska a Rumunska. Mimo prostor stojí také Kypr, který se měl stát členem spolu s Českou republikou a dalšími státy již loni v prosinci, požádal ale EU o roční odklad s tím, že potřebuje delší čas na přípravu. Naopak nad rámec EU se k volnému pohybu osob přihlásily také Island a Norsko.