Řecko chce napřesrok seškrtat deficit na 7,4 procenta HDP

Atény - Řecká vláda slíbila přijmout další opatření, která by byla schopna snížit v příštím roce rozpočtový deficit na 7,4 procenta hrubého domácího produktu z letošních 9,4 procenta. Dodržela by tak podmínky úvěrové dohody s mezinárodními věřiteli, avšak za cenu dalšího propadu ekonomiky. Plyne to z návrhu rozpočtu, který dnes vláda předložila parlamentu.

Schodek má podle vládního plánu klesnout o 5,1 miliardy eur (asi 126 miliard korun) na 16,8 miliardy eur. Minulý měsíc vláda v prvním návrhu rozpočtu počítala se snížením schodku jen o 2,2 miliardy eur. Ministři financí zemí eurozóny však tento týden Aténám doporučili uskutečnit další úsporné kroky, díky nimž by Řecko splnilo rozpočtové cíle sjednané v rámci květnové dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o finanční pomoci v sumě 110 miliard eur.

Státní bankrot stále ve hře

„Je to docela velké ždímání,“ řekl na adresu plánovaného snížení deficitu v příštím roce senior ekonom společnosti Capital Economics Ben May. „Znamená to špatné zprávy pro ekonomiku. Nejsme přesvědčeni, že se vládě podaří snížit dluhy na udržitelnou úroveň bez nějaké formy restrukturalizace dluhu,“ dodal.

„Máme-li splnit rozpočtové cíle pro rok 2011, musíme přijmout další fiskální kroky založené na racionalizaci veřejných výdajů a strukturálních reformách,“ uvedl v parlamentu ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Podle dřívějšího vyjádření řeckého premiéra Jorgose Papandrea by už ale Řecko nemělo dále snižovat penze ani propouštět ve státním sektoru.

Vláda plánuje v příštím roce například zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty z 11 na 13 procent. To postihne především potraviny a další zboží základní životní potřeby. Další škrty pak nejspíš kabinet prosadí v sektoru státní zdravotní péče, jehož udržování zůstává velmi nákladné a často v něm dochází k plýtvání. Další snižování výdajů je pro zadluženou zemi ale velkým oříškem. Zemi přidržuje v recesi, což zpětně komplikuje škrty a provádění reforem.

Slabá ekonomika zkomplikovala letošní porci úspor

Řecko mělo letos snížit deficit původně na 7,8 procenta HDP, schodek však bude kvůli dopadu slabé ekonomiky a úsporných opatření na státní příjmy podstatně vyšší. Navíc statistický úřad Eurostat revidoval loňský deficit na 15,4 procenta z dosud uváděných 13,8 procenta.

Řecká ekonomika se bude pod tlakem vládních škrtů a zvýšených daní propadat i příští rok. Vláda v rozpočtu předpokládá, že HDP po letošním propadu o 4,2 procenta klesne o další tři procenta. Státní dluh se kvůli dalšímu vysokému deficitu zvýší na konci příštího roku na 152,6 procenta z letošních 142,5 procenta HDP.