Nezaměstnanost v Británii klesla, ale pracovní trh vykazuje známky slábnutí

Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii klesla v tříměsíčním období do konce září na 3,8 procenta, a vrátila se tak na nejnižší úroveň od ledna 1975. Oznámil to v úterý britský statistický úřad ONS. Zároveň však zaměstnavatelé v tomto období propouštěli nejvíce za poslední čtyři roky. Statistická data rovněž ukázala, že klesá zaměstnanost, slábne růst mezd a snižuje se počet volných míst. To jsou podle agentury Reuters znaky toho, že pracovní trh v Británii ochabuje.

Dosud přitom byl silný trh práce výraznou linkou, která doprovázela vyjednávání o brexitu, tedy odchodu Británie z Evropské unie. Podle Reuters tak zaměstnavatelé spíše nabírali pracovníky, které by mohli v případě potřeby později propustit, než aby se pouštěli do dlouhodobých investic.

Počet zaměstnaných za poslední tři měsíce klesl proti předchozím třem měsícům o 58 tisíc na 32,75 milionu. Je to sice slabší pokles než 94 tisíc, který odhadovali analytici podle agentury Reuters, i tak jde ale o největší pokles od roku 2015. Počet lidí bez práce se snížil o 23 tisíc na 1,31 milionu.

Za znamení slabší důvěry zaměstnavatelů statistický úřad považuje nejvýraznější pokles počtu volných pracovních míst od roku 2009. V tříměsíčním období do konce října jich bylo 800 tisíc, tedy o 53 tisíc méně než ve stejném období před rokem.

Minulý týden britská centrální banka ponechala v souladu s očekáváním svou základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta. Dva členové měnového výboru ale překvapivě hlasovali pro snížení sazby, a to kvůli známkám prohlubujícího se útlumu ekonomiky, a tedy i pracovního trhu.