Nejdříve pomoci klientům v nouzi, pak prošetřit roli energetického úřadu, shodli se Skopeček a Maláčová

UK: Nevídaný růst cen energií (zdroj: ČT24)

Zastropování záloh za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance – se kterým přišlo ministerstvo průmyslu – je nejméně špatné dostupné řešení, uvedl v pořadu Události, komentáře poslanec za ODS Jan Skopeček. Dále by se podle něj mohlo využít také dávek na bydlení prostřednictvím úřadů práce. To naopak odmítla jako administrativně příliš složité ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která by situaci řešila nejdříve u pěti dodavatelů poslední instance a poté přes bezúročné půjčky.

Ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) v pondělí uvedl, že výše záloh po zastropování bude zveřejněna v úterý. Doplnil, že Energetický regulační úřad (ERÚ) akceptoval ministerský návrh na stanovení stropu záloh a předloží vyhlášku.

Do režimu dodavatele poslední instance se dostali bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, ale i dalších menších dodavatelů. V režimu dodavatele poslední instance skončilo na devět set tisíc odběratelů.

Skopeček v pořadu uvedl, že nejdříve je nutno těmto lidem pomoci a pak zjistit, co stálo za koncem společnosti Bohemia Energy, i jako roli hrál ERÚ. Tedy zda regulace úřadu vůči firmě byla účinná i to, zda problémy firmy byly známy už dříve.

Podle Maláčové je energetický zákon špatně nastaven a selhala ochrana spotřebitele. To se projevilo tím, že bylo možné ze dne na den vypovědět smlouvu a následně sice zajistit dodávky energií, ale už ne za dostupnou cenu. Naprosto bezprecedentně podle ní selhal Energetický regulační úřad i Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Připomněla rovněž indicie ze Slovenska, kde sesterská firma Slovakia Energy měla potíže o dva týdny dříve než v Česku.

Ministryně soudí, že zastropováním záloh by se zredukoval počet klientů, kteří budou mít finanční problémy. Následně by mělo podle ní MPO poskytovat zasaženým bezúročné půjčky. A teprve když budou mít potíže při konečném vyúčtování, tak jim pomoci dávkami. 

Skopeček se podivil, že ministryně „hází“ tento problém na MPO. Domnívá se, že právě pro tento případ je zde sociální politika a role ministerstva práce a sociálních věcí. Dodal, že bývalí klienti Bohemia Energy by měli co nejdříve přejít ke standardním dodavatelům energie, kde je šance na nižší ceny. Očekává také, že vláda bude muset dodavatelům poslední instance kompenzovat svůj zásah (zastropování záloh) do jejich hospodaření.