Navrhnu rychlejší ukončení smlouvy s operátorem, slibuje Babiš. Piráti považují jeho návrh za „vykrádání témat“

Události: ANO, Piráti a mobilní data (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) předloží novelu, podle které by zákazník mohl ukončit smlouvu s operátorem do dvou dnů místo deseti. Po třech měsících trvání smlouvy by také zákazník neplatil žádnou pokutu za její vypovězení. Se zástupci operátorů se premiér sejde 12. března. Ve středu také chce návrhy předložit na vládě.

„Tahle problematika na úrovni ministerstva průmyslu nebyla řešena ani v minulosti a nyní se mi jejich přístup také nelíbí, proto jsem do toho vstoupil a vyzval operátory k jednání,“ vysvětluje premiér Andrej Babiš důvod, proč se 12. března uskuteční schůzka s operátory.

„A také jsem se po všech debatách, protože mám i pocit, že některé strany se snaží využít prohlášení paní ministryně Novákové ve svůj prospěch a já to prohlášení odmítám, protože my skutečně bojujeme za to, aby byly levnější data, rozhodl, že předložím na vládu návrh změny zákona o elektronických komunikacích. Ty zákazníkovi přinesou zjednodušení a zlevní přechod od jednoho operátora k druhému,“ uvedl Babiš. Návrh hodlá podle svých slov předložit jako předseda vlády, ne jako poslanec.

To, že vyjádření ministryně v pořadu 168 hodin České televize, že data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí a Češi spíš hledají připojení k wi-fi sítím, považuje za nešťastné, uvedl Babiš už i dříve. A dodal, že nyní nebude už čekat na to, až příslušné kroky udělá ministerstvo průmyslu a obchodu, které má tuto oblast na starost. „I po vyjádření ministryně mám pocit, že to musím uchopit sám, nebudu na ně už čekat, a proto to zítra chci prezentovat na vládě,“ řekl.

Premiér Babiš ale odmítl komentovat, zda se chystá ministryni Novákovou odvolat. Řekl pouze, že personální problémy a změny ve vládě se neřeší veřejně. „Když budou změny ve vládě, bude to moje rozhodnutí, o kterém budu informovat pana prezidenta,“ uvedl Babiš. K odvolání Novákové premiéra v úterý vyzval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Důvodem k tomuto kroku ale podle něj nejsou její výroky, nýbrž neschopnost jednat s operátory.

Babiš také připomněl, že už v roce 2017 se zkrátila doba na možnost přenesení čísla z jednoho operátora na druhého ze 42 dnů na deset. „A nyní říkáme na dva dny a ještě bez nutnosti kontaktovat stávajícího operátora,“ dodal Babiš.

Pokud se v současnosti rozhodne zákazník pro změnu operátora, stávajícímu to musí oznámit předem a deset dní čekat na uvolnění smlouvy. Návrh tak zkracuje dobu na pětinu. Výhodou těchto novinek bude podle Babiše lepší servis. „Protože operátor bude mít o stávající zákazníky větší péči. A také chceme změnit pokutu, která tam je,“ říká.

Člen sněmovního podvýboru pro ochranu spotřebitele Patrik Nacher (ANO) v Událostech, komentářích připomínal, že k něčemu podobnému došlo v Česku v případě přesunu bankovních klientů: „Před deseti lety to bylo složitější, dnes díky kodexu mobilita klientů je to snazší. A o to samé se chceme pokusit: to znamená, zkrátit tu dobu a pokud možno udělat podmínky takové, aby mohl nespokojený klient takzvaně volit nohama.“ Snadno by tak přešel k jinému operátorovi.

Aktuálně, pokud má zákazník u operátora smlouvu na dva roky a chce odejít, musí zaplatit dvacet procent ze zbývající části závazku. „My říkáme, že pokuta by měla být nula a mělo by to být v rámci tří měsíců. Změna by tak byla možná od 91. dne,“ uvedl Babiš. A důležité je podle něho i to, aby ochranu, kterou mají fyzické osoby, měli i živnostníci.

Babiš také zmínil, že opravdu není spravedlivé, aby čeští občané měli nejdražší data v Evropě. Pro porovnání uvedl příklad, že pět GB dat v Polsku vyjde na 241 korun, u nás na sedm set.

„A například v Itálii nabízí 30 GB a neomezené volání za 180 korun, takže u nás jsou data velice drahá. V médiích se diskutuje, že spasitel je čtvrtý operátor. Je ale potřeba říct, že on bude mít dvě možnosti. Buď si vybuduje další síť, kde se odhaduje, že by investoval až dvacet miliard korun, nebo musí spolupracovat, tedy nakupovat národní roaming od stávajících operátorů, svých konkurentů. A pokud mu ti poskytnou drahý roaming, pak ten čtvrtý operátor nic nevyřeší. Proto Český telekomunikační úřad musí nastavit podmínky tak, aby to bylo výhodné,“ vysvětlil Babiš.

Babiš k novele zákona o elektronické komunikaci (zdroj: ČT24)

Premiér také potvrdil, že stát bude v březnu a dubnu jednat s operátory ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie a Jižní Koreje ohledně zavedení čtvrtého operátora na český trh. Aukce frekvenčních pásem by měla začít do konce prosince, v lednu či únoru by stát chtěl předat frekvence, řekl vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Situaci kolem čtvrtého operátora na trhu a podmínek aukce začal stát podle Dzurilly řešit ve druhém čtvrtletí minulého roku. „Sondujeme a děláme všechno pro to, abychom nějakým způsobem zvýhodnili operátora, který by měl zájem,“ řekl. Řeší se podle něj ale opatření, která se týkají všech operátorů.

„Zjednodušení a urychlení výstavby, ukládání chrániček v rámci velkých investic státních podniků, v rámci digitální technické mapy a digitalizace stavebního řízení, které by měly všechno to, o čem se bavíme, zjednodušit,“ poznamenal. Jednat se bude v příštích měsících také o stanovení podmínek pro národní roaming, který bude nový operátor využívat.

  • Chystaná aukce, která má přilákat konkurenta stávajícím operátorům, bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů.
  • Zároveň budou nabídnuty frekvence v pásmu 3,4 až 3,6 GHz.
  • Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí páté generace (5G), což je podle ministerstva průmyslu důležité zejména pro industriální aplikace či autonomní mobilitu.

Piráti považují aktuální návrh Babiše za vykrádání témat

K návrhu změny se během úterý vyjádřili i Martin Jiránek (Piráti) a předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti sami totiž už navrhli zákon, který by snížil pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi.

Změna zákona by podle nich usnadnila příchod čtvrtého operátora na český trh, který by vedl ke snížení cen. Piráti proto už požádali ANO a ODS o dodání připomínek ke svému návrhu do konce týdne, poté ho chtějí oficiálně předložit. Aktuální návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na změnu pravidel pro operátory pak označili za vykrádání témat. 

„Proč to neudělali dřív? Ten problém se tady řeší minimálně pět let a doteď pan premiér spal a najednou se vzbudil,“ řekl Michálek.

Události, komentáře: Budou mít Češi levnější mobilní data? (zdroj: ČT24)

Babiš se ale vůči tomu, že by Piráti téma řešili jako první, ohradil. Podle něj se Piráti dozvěděli v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi, že v pátek napsal dopis operátorům s konkrétními opatřeními. „A dnes se snaží někomu vnutit představu, že oni teď přicházejí to vyřešit. To samozřejmě není pravda, snaží se nám toto téma nějakým způsobem ukrást a ještě říct, že nic neděláme,“ poznamenal.

„Zítra (ve středu) na vládě to probereme. Pokud teď se Piráti rozhodli nastoupit do našich aktivit a zjistili v neděli, že je tam ten náš dopis, tak určitě se všemi ve Sněmovně budeme spolupracovat s cílem, aby z toho měli prospěch hlavně naši občané,“ doplnil Babiš.

Jako problém vidí Michálek i možnost, že by se věc řešila vládním návrhem zákona, který na rozdíl od poslanecké novely musí projít připomínkovým procesem na ministerstvech. Podle něj by to schválení zákona zpozdilo. „Pokud to bude po té aukci, bude nám to houby platné,“ řekl. Zájemci o vstup na český trh podle něj potřebují znát tuzemská pravidla včas, aby se mohli na vstup na trh připravit.

Michálek také kritizoval ministerstvo průmyslu, které se podle něj dost aktivně o vstup čtvrtého operátora na český trh nesnaží. 

„Na podzim má proběhnout aukce nových frekvenčních pásem a my prosazujeme jako pirátská strana, aby do té doby byly vytvořeny příznivé podmínky, aby tady vznikl prostor, že bude Česká republika atraktivní pro potenciální čtvrté operátory,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Podle něj by příchod čtvrtého operátora zvýšil konkurenci v Česku, což by vedlo k poklesu cen.

Podle poslance Martina Jiránka (Piráti) vedl příchod čtvrtého operátora v Itálii ke snížení cen u všech operátorů zhruba o pětinu. Podle něj je podobný tlak na cenu třeba i v Česku, které patří v Evropské unii mezi země s nejdražšími mobilními službami. Čtvrtého operátora by podle něj mohlo na český trh přilákat to, že zákon umožní zákazníkům snadněji mezi operátory přecházet.

„Aktuálně je hlavní problém pro lidi přejít mezi operátory smluvní pokuta při ukončení smlouvy. Dnes je to 20 procent, my navrhujeme pět procent. Cílem je, aby lidé neplatili tisícové částky, ale maximálně stokoruny, nebo, pokud se to podaří vyjednat, i nic,“ řekl Jiránek. Pokuta tak podle něj nebude lidi omezovat v přechodu mezi operátory.

Podle Jiránka je možné debatovat i o zkrácení doby pro přechod mezi operátory. Navrhuje i to, aby zákazníci mohli řešit změnu pouze u operátora, ke kterému přecházejí, a ne i u toho, se kterým rozvazují smlouvu. Na přesné podobě zákona se chtějí Piráti do konce týdne dohodnout s nejsilnějšími sněmovními stranami, tedy jak již bylo zmíněné, včetně vládní ANO a opoziční ODS, poté návrh oficiálně dát do legislativního procesu.

  • Český telekomunikační úřad (ČTÚ) počítá s tím, že v aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz pro mobilní sítě 5G nabídne část frekvencí pro vstup nového mobilního operátora, který by zvýšil konkurenci na trhu.
  • Aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G v pásmu 700 MHz, které se uvolní přechodem na televizní standard DVB-T2, by mohla začít ve druhém pololetí 2019 a skončit na začátku roku 2020. ČTÚ chce nabízet celkem šest duálních bloků o šířce pět MHz.
  • ČTÚ podle dosavadních informací stále zamýšlí vypsat dvoukolovou aukci, přičemž v prvním kole by nabídl deset MHz zájemcům, kteří nevlastní žádné kmitočty v sousedním pásmu 800 MHz nebo 900 MHz. Šlo by tedy o nového konkurenta stávajících operátorů. 
  • Zdroj: ČTK

Mobilní data jsou v Česku drahá. Češi platí podle analýzy Point Topic za jeden gigabyte stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následují Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů.

Podle politiků, kteří v neděli 24. února o tématu debatovali v Otázkách Václava Moravce (OVM), by situaci na trhu s mobilními daty mohl výrazně zlepšit pouze příchod čtvrtého operátora. Zatímco však místopředseda vládního ANO Jaroslav Faltýnek uváděl, že kabinet dělá pro jeho příchod vše, co může, opozice tvrdila opak.

Podle Jakuba Michálka (Piráti) premiér ani ministryně průmyslu a obchodu s žádným novým operátorem nejednali, Martin Kupka (ODS) navíc varoval, že podmínky v Česku nejsou pro nového operátora lákavé.

Podle místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka by bylo potřeba, aby kabinet možné uchazeče o místo na českém trhu oslovil. „Pan (premiér Andrej) Babiš řeší na svých zahraničních cestách Apple Store, ale (…) s kolika zahraničními telekomunikačními firmami jednal o vstupu na český trh?“ otázal se Michálek v OVM a hned si odpověděl, že s žádnou. Podobný přístup podle něj volí také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Místopředseda Babišova hnutí ANO a šéf jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek naopak v OVM tvrdil, že vláda dělá, co může. „Poslal 22. 2. dopis šéfovi Asociace mobilních operátorů panu (Jiřímu) Šuchmanovi. Píše, že chce řešit ceny, přenos čísla, pokuty za předčasné ukončení smlouvy a také přípravu tendru na čtvrtého operátora,“ uvedl v neděli v Otázkách Václava Moravce Faltýnek.

Podle Jakuba Michálka je to ale chybné zacílení. „Pan premiér to řeší tak, že se sejde se zástupci, s lobbisty ostatních operátorů a s nimi bude jednat, jak sem přilákat čtvrtého operátora,“ míní.

Místopředseda ODS Martin Kupka zase upozornil, že Andrej Babiš sliboval, že se do věci vloží, již v minulých letech. „Už v roce 2017 se rozhořčoval, že není možné, aby tady data stála tolik,“ připomněl.