Ministerstvo financí odpustí medikům daň z příjmu za pracovní povinnosti

Ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb. Generální pardon, který využije ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v rámci své mimořádné pravomoci, se bude týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně. Odpuštění se netýká plateb zdravotního a sociálního pojištění, protože to není v kompetenci resortu. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) o tom hodlá jednat s ministerstvem zdravotnictví.

Povinnost zaplatit z odměny za práci daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění podle dřívějších informací serveru iDnes.cz vychází z nového výkladu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Podle ministerstva financí daň reálně pokryje sleva pro studenty.

Kraje nyní postupují rozdílně – například Moravskoslezský odměnu nesnižuje, protože ji nepovažuje za mzdu, ale za náhradu, zatímco podle Středočeského peníze podléhají všem zákonným odvodům. V Jihomoravském kraji odvody za studenty zaplatí kraj.

Pracovní povinnost byla studentům opakovaně nařizována od jara roku 2020. Původní výklad státních orgánů však považoval vyplácené odměny za náhradu za vzniklou újmu, která je osvobozena od odvodů.

Český rozhlas v neděli informoval, že ministryně práce a sociálních věcí Maláčová bude o odvodech ještě jednat s resortem zdravotnictví.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v Otázkách Václava Moravce zdůraznil, že stát musí motivovat mediky v nemocnicích nasazené, například i daňově. Reagoval tak na to, že medici musí ze svých odměn odvádět daně a pojištění. „Jsou to tisíce a tisíce aktů, které se musí dělat. A pokud někde uniklo, že se to musí danit, tak se to musí spravit. Motivujme je. Buďto jim dejme více, nebo udělejme nějakou výjimku, jak se to nebude danit,“ prohlásil v diskuzním pořadu. 

Pracovní povinnost nelze chápat jako zaměstnanecký vztah, upozorňuje právní expert

Proděkan brněnské právnické fakulty Michal Radvan označil pracovní povinnost v době pandemie za citelný zásah do základních práv studentů. „Pracovní povinnost je nedobrovolná, nejde o pracovněprávní vztah, který se uzavírá na principu dobrovolnosti, a také náhrada za tuto pracovní povinnost není dohodnutá smluvně. Proto na tento vztah nelze pohlížet stejně jako na standardní zaměstnanecký poměr,“ vysvětluje, proč by odměny neměly podléhat dani a platbám pojištění.

Ministerstvo financí uvedlo, že prominutím daně reaguje „na nesprávný postup některých krajů, které tyto peněžní náhrady administrativně zpracovávají.“

Příjmy za vykonanou práci podle Schillerové vždy podléhají dani z příjmu a ministerstvo financí nikdy netvrdilo, že by tomu mělo být jinak. Zároveň ale podle ní platí, že studenti by díky slevě na poplatníka a slevě na studenta fakticky žádnou daň nezaplatili, a současná situace je pro ně tak zbytečný stres.

„Bohužel některé orgány veřejné moci si zákon vyložily po svém a nesplnily základní povinnosti, které podle zákona měly. Aby se mohly plně soustředit na řešení závažnějších problémů spojených s pandemií a nikoliv na nápravu svých vlastních chyb, rozhodla jsem o plošném odpuštění daně z příjmu všem těmto studentům, což je zcela mimořádný instrument,“ konstatuje Schillerová.

Vicepremiérka v České televizi vysvětlila, že příjmy se posuzují v celoroku, takže se prominutí bude vztahovat jak na aktuální stav, tak i zpětně. To znamená, že bude platit na celý rok 2020. „Já to v pondělí předložím na vládu, je to v kompetenci ministra financí. Předpokládám, že s tím nikdo nebude mít problém a já jsem připravená ten pardon hned po jednání podepsat,“ řekla.

Připomněla, že sociální a zdravotní pojištění není v kompetenci ministerstva financí. Počítá ale s tím, že se její kolegové k věci postaví stejně aktivně.

Studio ČT24: Ministerstvo financí odpustí medikům daň z příjmu (zdroj: ČT24)