Maloobchodní tržby v srpnu zpomalily růst pouze opticky, po očištění rostly

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu zpomalily meziroční růst na 3,7 procenta z červencových sedmi procent. Analytici ale upozorňují, že letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak tržby ve skutečnosti vzrostly o 4,6 procenta. Dařilo se nadále zejména internetovým a zásilkovým obchodům a obecně prodejnám s počítači, sportovními potřebami, oděvy či obuví, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Jak se spekuluje o tom, zda se blíží, nebo neblíží krize, tak to na maloobchodních tržbách není vidět, protože rostou mzdy i důchody. Takže není důvod, aby se obyvatelstvo příliš uskromňovalo. Máme zkušenosti i z krize z roku 2008 a 2009, kdy ji maloobchodní tržby zaznamenaly až s časovým odstupem, později než průmysl a stavebnictví,“ řekla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Tržby internetových a zásilkových obchodů se oproti loňskému srpnu zvýšily o 14,6 procenta. Podle statistiků rostou jejich tržby nepřetržitě od roku 2000. Uvedli, že v roce 2017 se v internetových obchodech prodalo zboží za zhruba 85 miliard korun, což představovalo 7,8 maloobchodních tržeb. To byl téměř dvojnásobný podíl než v roce 2013.

Data za loňský rok ČSÚ k dispozici zatím nemá. Podle jarní analýzy Asociace pro elektronickou komerci a nákupního rádce Heureka.cz loni ale dosáhly české e-shopy obratu 135 miliard korun. „Očekáváme, že i v dalších měsících budou internetové prodeje expandovat solidním tempem,“ doplnil analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

V obchodech s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci činil nárůst osm procent a v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením 7,5 procenta. Za oděvy, obuv a výrobky pro domácnost lidé meziročně zaplatili o 6,5 procenta více a za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 3,2 procenta více.

V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 1,3 procenta, naopak ve specializovaných prodejnách s potravinami klesly o 2,7 procenta.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě bez prodejů aut očištěné o sezonní vlivy zvýšily v srpnu o 0,1 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel v srpnu meziročně klesly o čtyři procenta, přičemž za opravy motorových vozidel o 6,5 procenta a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 3,3 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy byly tržby meziročně nižší o 0,9 procenta.

Vyhlídky pro nejbližší měsíce jsou dobré, míní analytici

Pro nejbližší měsíce jsou vyhlídky pro český maloobchod podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové poměrně dobré. „V letošním roce by si maloobchodníci měli polepšit ještě o 4,2 procenta. V příštím roce se ale domníváme, že růst jejich tržeb bude ve srovnání s letošním rokem zhruba poloviční,“ podotkl.

Také analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička míní, že napjatá situace na trhu práce bude nahrávat růstu tržeb i v příštích měsících, nedostatek lidí na pracovním trhu totiž bude podporovat růst mezd.

„Nicméně v ekonomice jsou již patrné první známky zpomalování, což bude postupně brzdit jak růst mezd, tak dál tlumit spotřebitelský sentiment. V souhrnu tak odhadujeme, že maloobchodní tržby by v letošním roce měly vzrůst o 3,4 procenta, bez prodejů a oprav aut by se jejich dynamika měla udržet nad pěti procenty,“ uvedl.