Jak krize 30. let změnila životy lidí a na co se máme připravit my?

Praha - V Paláci knih na Václavském náměstí v Praze se dnes křtila kniha "Den, kdy došly prachy". Autor díla, novinář Milan Vodička, v něm popisuje, jak změnila velká hospodářská krize ve 30. letech životy lidí. Od vážných témat se dostává i k tomu, jaké byly dopady krize na sexuální život. Jedna kapitola knihy se věnuje také dopadům současných hospodářských turbulencí.

„Tady v Evropě nebylo pořádně popsáno, jak krize dopadala na životy obyčejných lidí, jak změnila jejich psychiku, jejich vztahy v rodině, jak změnila jídelníček, i to jak jezdili autem a podobně,“ řekl o tématu knihy Vodička. Dopady krize na život běžných lidí zkoumal v kolébce krize - Spojených státech - i v Evropě a neopomněl ani Československo.

V knize se píše o tom, jak krize nastupovala postupně a nenápadně a že černý pátek na Wall Street zdaleka nebyl jejím nejhorším projevem. Autor zmiňuje nejen léky, které ve 30. letech na krizi platily, popisuje i kroky, které naopak přilily olej do ohně.

„Ta knížka se hrozně hezky čte, popisuje celou škálu celospolečenských problémů, je vzácná v tom, že je psána hodně svěžím tónem a není tam jediná statistika,“ zdůraznil kmotr knihy ekonom Tomáš Sedláček. „Den, kdy došly prachy“ je na pultech knihkupectví k dostání od dnešního dne.