Inflace dál roste. V září byly ceny o 4,9 procenta vyšší než loni

Události: Rekordní inflace (zdroj: ČT24)

Ceny byly v září o 4,9 procenta vyšší než loni, oznámil Český statistický úřad. Meziroční inflace tedy zrychlila, v srpnu ještě byla na 4,1 procenta. Podle statistiků měly na růst inflace vliv zejména ceny za bydlení a dopravu. Ceny zboží vzrostly o 4,4 procenta a ceny služeb o 5,7 procenta. Podle expertů je inflace vyšší než se čekalo a poroste i v dalších měsících.

„Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Nejprudší růst cen oproti témuž měsíci roku 2020 evidoval ČSÚ v září i u pohonných hmot a olejů. Stouply o 20,4 procenta, v srpnu byl meziroční růst 19procentní. K celkové meziroční inflaci o 4,9 procenta přispěly i ceny automobilů, které vzrostly o šest procent, náklady na běžnou údržbu a opravy bytů o 7,8 procenta. V domácnosti také lidé zaplatili o 3,3 procenta více na nájemném, o 5,5 procenta na vodném a stočném.

V obchodech byly výrazně vyšší cenovky než loni v září na alkoholu a tabáku (o 12,3 procenta), oděvech (o 9,7 procenta), obuvi (10,1 procenta), ale i některých potravinách. Cena olejů a tuků stoupla za rok o 14 procent, polotučného trvanlivého mléka o 7,3 procenta, zeleniny o 6,9 procenta.

Zdražila zelenina, naopak jablka vyjdou levněji

Nejvíc, skoro o 64 procent, zdražil ledový salát a o zhruba 60 procent rajčata. Podražila také cibule, a to zhruba o pětinu. Naopak skoro o pětinu levnější je meziročně mrkev a mírně zlevnily také papriky nebo hlávkové zelí. Inflaci se lidé nevyhnuli ani tím, že se zašli najíst do restaurace, protože ceny stravovacích služeb stouply o 5,5 procenta. 

Naopak ceny jablek v září meziročně klesly o 14 procent (na 37,34 koruny za kilogram). Akční ceny nejprodávanějšího ovoce v Česku se v obchodních řetězcích nyní pohybují od dvaceti do pětadvaceti korun za kilogram. Podle ovocnářů byla jejich cena loni obzvlášť vysoká kvůli nedostatku zásob, letos ale zásoba díky úrodě vydržela až do nové sklizně. 

Oproti minulému září klesly především ceny zemního plynu, a to o 4,7 procenta. Některé položky zlevnily alespoň ve srovnání se srpnem, i když celkově rostly ceny i meziměsíčně. Levnější byly ve srovnání se srpnem po skončení letní sezony dovolené s komplexními službami, a to o 21,3 procenta, ale i potraviny – brambory (o 14,5 procenta), vejce (o 7,7 procenta) nebo vepřové maso (o 4,8 procenta). 

Nejvíc, skoro o 64 procent, zdražil ledový salát a o zhruba 60 procent rajčata. Podražila také cibule, a to zhruba o pětinu. Naopak skoro o pětinu levnější je meziročně mrkev a mírně zlevnily také papriky nebo hlávkové zelí.

Meziroční růst cen podle vybraných položek v září
Zdroj: ČSÚ

Zrychlení inflace ekonomové čekali, ne však o tolik

Že meziroční inflace oproti srpnu zrychlí, analytici očekávali. Nepředpokládali však, že se zvýší o tolik – ze 4,1 na 4,9 procenta. Nyní se ekonomové domnívají, že do konce roku meziroční inflace překoná pětiprocentní hranici a Česká národní banka bude dále zvyšovat úrokové sazby.

„Počítám s tím, že inflace ještě není za svým vrcholem. Faktory, které za ní stojí a které se zpočátku zdály, že budou velmi dočasné, nebudou zdaleka tak dočasné a budou nás trápit ještě v roce 2022,“ myslí si Jan Bureš, hlavní ekonom společnosti Patria Finance. 

„Ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku je téměř jisté, že se meziroční růst spotřebitelské inflace v některých měsících dostane významně nad pět procent,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč se domnívá, že inflace pětiprocentní hranice „dosáhne a možná ji i překoná“ již v říjnu.

Podle analytika UniCredit Bank Jiřího Poura lze téměř s jistotou tvrdit, že vrchol meziroční inflace v prosinci a lednu bude převyšovat pětiprocentní hranici. Proto také budou centrální bankéři i podle něho pokračovat v rychlém zvyšování úrokových sazeb.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera je možné, že se inflace přiblíží i šesti procentům a možná překoná i tuto hranici. „Bude záviset na rychlosti a intenzitě zdražování největších dodavatelů energií do konce roku,“ míní.

Ekonomové se shodují, že klíčem k inflaci jsou ceny bydlení a stavebního materiálu. Seidler považuje za nejdůležitější rychlé zdražování nemovitostí a stavebního materiálu, podle Nováka přispívají k růstu i ceny energií. Dlouhodobě výrazně stoupají také náklady na vlastnické bydlení – hlavně kvůli vysokým cenám materiálů, které prodražují stavby nebo rekonstrukce bytů.  Analytik ČSOB Petr Dufek odkazuje i na nefungující a navíc neustále zdražující mezinárodní dopravu.

Vzrostly i ceny v dovozu a vývozu

Statistici zveřejnili také vývoj cen v dovozu a vývozu za srpen. Oproti roku 2020 vzrostly ceny ve vývozu o 8,6 procenta a v dovozu o 9,4 procenta. Největší vliv na to měly ceny minerálních paliv a ostatních surovin. „V meziměsíčním i meziročním srovnání se zvýšily zejména ceny železa, oceli a dřeva,“ upozornil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Meziměsíčně vývozní ceny klesly o 0,3 procenta a dovozní ceny o 0,3 procenta vzrostly.