Hypotéky v březnu pokračovaly ve zdražování. Lidé si už tolik nepůjčovali a další propad trhu se čeká

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu stoupla na 2,45 procenta z únorových 2,42 procenta. Sazby vzrostly potřetí v řadě, předtím bylo 11 měsíců poklesů. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Objem hypoték se propadl o čtvrtinu.

Objemy a počty poskytnutých hypoték klesly v březnu na nejnižší úroveň za poslední rok. „Pokračující propad hypotečního trhu je vidět na počtu i objemu poskytnutých úvěrů. Počet poskytnutých úvěrů bankami klesl na 5503 a je nejnižší od loňských neúspěšných měsíců ledna a února. Objem prodaných hypoték 13,835 miliardy korun je také nejnižší za poslední rok,“ uvedl analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Průměrná úroková sazba hypoték kontinuálně roste od ledna, přestože Česká národní banka v březnu dvakrát snížila základní úrokovou sazbu z 2,25 procenta na jedno procento. Naopak průměrná hypotéka po sedmi měsících zastavila růst a lehce klesla na 2 514 041 korun. Ve srovnání s únorem se snížila o 103 409 korun a vrátila se na úroveň listopadu 2019.

Za celé první čtvrtletí objem hypoték klesl na 49,2 miliardy korun. Pokořit hranici 50 miliard korun v prvním čtvrtletí se podařilo trhu pouze v letech 2017 a 2018. Proti loňskému roku si banky polepšily o 12,7 miliardy korun a díky silnému únoru poskytly téměř stejný objem hypoték jako v prvním čtvrtletí 2018.

Důsledky šíření koronaviru ale ještě na hypoteční trh nedopadly v plné síle a propad trhu bude zřejmě pokračovat i v nadcházejících měsících. Někteří analytici odhadují, že by se hypoteční trh mohl v dubnu a v květnu propadnout až o polovinu.

Se snižováním úrokových sazeb velcí hráči nespěchají

Přestože se cena peněz na mezibankovním trhu přiblížila historickým minimům z roku 2016 a ČNB dvakrát snížila základní úrokové sazby, velcí hypoteční hráči se změnou úrokových sazeb hypoték zatím nepospíchají. Na hypotečním trhu panuje nejistota, banky musí počítat s vyšší rizikovou marží (i kvůli moratoriu na splácení úvěrů) a do hry vstupuje i konkurenční boj bank.

Sazby rozhýbaly menší banky. Na konci března snížila sazby pětiletých fixací o půl procentního bodu na 1,94 procenta mBank a Sberbank naopak sazby zvýšila o 0,2 procentního bodu.

Na začátku dubna se ke snížení sazeb odhodlala Equa bank, a to o 0,6 bodu na 2,29 procenta pro hypotéky s fixací na tři a pět let. Fio banka zlevnila hypotéky s fixací na jeden a tři roky na 1,88 procenta, a to od 17. dubna. Air Bank od 20. dubna snížila sazby o 0,2 bodu u refinancovaných hypoték.

Průměrná sazba hypoték dolů půjde, otázka podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy je jen kdy a jak rychle.

„Nastane totiž tehdy, až velké banky začnou snižovat zmíněnou rizikovou přirážku a kdy se současně zklidní situace na mezinárodním poli, což bude reflektovat snížení výnosů českých vládních dluhopisů. Ke snižování rizikové přirážky přikročí banky logicky tím dříve, čím kratší a méně závažné bude současné pozastavení podstatné části české i zahraničních ekonomik a čím kratší a méně závažná bude související koronakrize,“ konstatuje.

A zmiňuje několik možných scénářů. Pokud bude mít koronavirová krize podobu písmene „V“, k citelnému zlevnění hypoték by došlo podle něho ještě letos. Pokud bude mít podobu písmene „U“, tedy pokud zotavení bude pomalejší, hypotéky výrazně zlevní až v příštím roce.

„Při ,dvojité' krizi podoby písmene ,W', tedy pokud by se například nákaza koronavirem začala šířit ve druhé vlně, nebo při vážné a táhlé krizi, krizi podoby písmene ,L', bude redukce hypotečních sazeb jen velmi pozvolná a o oživení trhu s hypotékami nebude moci být řeč ještě ani příští rok. Banky by v takovém případě přičítaly vyšší rizikovou přirážku po řadu čtvrtletí,“ dodal Kovanda.

Meziroční zdražování nových bytů v Praze kleslo na 1,6 procenta

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci 1. čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 1,6 procenta na 106 392 korun za metr čtvereční. Tempo růstu ale kleslo ze 4,4 procenta na konci loňského roku. Mezikvartálně se ceny zvýšily o 0,8 procenta. Počet prodaných bytů meziročně vzrostl o 8,3 procenta na 13 000. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

„V prvním čtvrtletí letošního roku se potvrdil náš odhad, který předpokládal postupné zpomalování růstu cen. Očekáváme, že tempo růstu cen bude i vlivem koronavirové situace nadále zpomalovat. Na rezidenčním trhu v metropoli stále přetrvává výrazný bytový deficit a poptávka po bydlení v Praze i v této době výrazně převyšuje nabídku,“ uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Ještě před rokem nové byty v hlavním městě zdražily meziročně téměř o pětinu. Nejvyšší meziroční růst za posledních sedm let, odkdy jsou data k dispozici, byl v polovině roku 2018. Tehdy nové byty zdražily o 24 procent.

Největší zájem byl opět o dvoupokojové byty, kterých developeři prodali 38,5 procenta. Tři pětiny prodaných bytů připadaly na Prahu 9, 5 a 10. Naopak na Prahu 1 připadalo pouhé procento.

„Přestože v březnu trh ovlivnila některá současná opatření, uzavřela se klientská centra a komunikace s klienty musela být převážně elektronická, prodalo se za první kvartál o 100 nových bytů více než ve stejném období loňského roku,“ doplnil předseda představenstva Skanska Reality Petr Michálek.

Počet bytů v nabídce developerů meziročně klesl o 12 procent na 4750. „Přesto developeři na trh i v tomto nelehkém období s novými projekty přicházejí, protože zájem o nové bydlení je velký. Celkově je ale bytů stále málo. Situaci může změnit jen zásadní systémový krok, který povolování projektů zrychlí a zjednoduší,“ sdělil předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.