Firmy reagují na snižování úrokových sazeb. Čeká se u nich zvýšení investic

Události: U firem se čeká oživení investic (zdroj: ČT24)

Podniky letos zřejmě začnou díky zlepšujícímu se stavu české ekonomiky více investovat. Úvěry se pro ně totiž pomalu stávají dostupnějšími. Trend by měl pokračovat s očekávaným dalším snižováním sazeb centrální banky. Podle prognózy České bankovní asociace by letos investice měly růst zhruba o dvě a půl procenta. Podle Svazu průmyslu vychází pozitivní očekávání z nízkých čísel z minulých let.

Některé společnosti využívají pro investice právě období krize. Rozšiřuje se například firma Angry Beards, která vyrábí kosmetiku a přípravky na holení hlavně pro muže. Společnost prodává své zboží především po internetu. Jeden kamenný obchod provozuje v centru Prahy, jinak ale sídlí v Třebíči.

„Koupili jsme patnáct tisíc metrů čtverečních, rekonstruujeme v Třebíči, zázemí je něco, co nám celou dobu chybělo, limitovalo nás to,“ prohlásil zakladatel a majitel Angry Beards Tomáš Čech.

Na trhu je firma od roku 2017, ale na rozdíl od většiny malých a středních podniků se snaží investovat celou dobu. „Máme nějaké vygenerované zdroje, stále všechno investujeme zpátky, loni byl první rok, kdy jsme vypláceli nějaký zisk, ale máme silného bankovního partnera, který nám pomáhá,“ zmínil Čech.

Také strojírenská skupina Promet Group si připravila dlouhodobý investiční plán, od kterého se neodklonila ani za nestabilní ekonomické situace. Jednou z nejvýznamnějších investic posledních let je pro ně transferový lis v celkové hodnotě 250 milionů korun. „Velký benefit této technologie je, že oproti klasickému historickému postupu, kdy jsme měli řadu několika lisů za sebou, zvyšujeme efektivitu,“ vysvětlila členka představenstva skupiny Denisa Materová.

Firma Profil Nábytek zase nedávno zprovoznila novou halu a celou společnost přemístila z centra Humpolce na jeho okraj. Vyžadovalo to investici ve výši zhruba 100 milionů korun. „Máme to už vyzkoušené, že vždy, když se blíží nějaká krize, tak ten čas využijeme na investice,“ prohlásil obchodní ředitel a spolumajitel firmy František Čermák. „Nemůžeme předvídat, kdy to přesně přijde, ale musíme mít vždycky připravené finance na případný útlum poptávky a v té době začínáme hlavně investovat,“ dodal.

Oživení investic

Velká část firem však v uplynulých letech kvůli nepříznivé ekonomické situaci investice pozastavila. Nyní by je mohly znovu rozjet, třeba díky klesajícím úrokům. Podle ředitelky Asociace malých a středních podniků ČR Evy Svobodové je současná sazba mezi osmi a devíti procenty stále velmi problematická, vyhlídky do budoucna ale nevypadají zle.

„Očekáváme, že úrokové sazby se budou ještě dále snižovat a malé a střední firmy začnou opět investovat, ale tady by určitě pomohly záruky národní rozvojové banky,“ dodala.