TÉMA

Eva Svobodová

Firmy reagují na snižování úrokových sazeb. Čeká se u nich zvýšení investic

Podniky letos zřejmě začnou díky zlepšujícímu se stavu české ekonomiky více investovat. Úvěry se pro ně totiž pomalu stávají dostupnějšími. Trend by měl pokračovat s očekávaným dalším snižováním sazeb centrální banky. Podle prognózy České bankovní asociace by letos investice měly růst zhruba o dvě a půl procenta. Podle Svazu průmyslu vychází pozitivní očekávání z nízkých čísel z minulých let.
30. 3. 2024|

Soudržnost Západu je silná, Putinovi se povedlo nás spojit, zaznělo k výročí ruské invaze v Událostech, komentářích

Svět si připomněl již rok ode dne, kdy Rusko otevřeně zaútočilo na Ukrajinu. Drží západní státy v době války při sobě? Jak se bude Rusko jako země vyvíjet dále a jak bude konflikt pokračovat? Jak by měl vypadat proces s válečnými zločinci? I o tom v Událostech, komentářích hovořili bývalá soudkyně Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu Ivana Janů, bezpečnostní analytik z Univerzity Karlovy Vlastislav Bříza, místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek, bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář a generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.
25. 2. 2023|

Češi kvůli vysoké inflaci šetří i při výběru dovolené. Zároveň si ale v zahraničí častěji dopřávají luxus

Vysoká inflace začala ovlivňovat chování Čechů i v souvislosti s dovolenými. Podle Asociace cestovních kanceláří prodeje zájezdů zatím nedosáhly čísel, jaká byla před pandemií covidu-19. Ve srovnání s loňským rokem, kdy platila různá protiepidemická opatření, je ale teď zájem o zahraniční pobyty velký. Kolik Čechů se v létě za hranice nakonec vydá, cestovní kanceláře nedokáží odhadnout. Mohlo by jít zejména o ty, kteří mají úspory.
13. 6. 2022|

Vláda ukončí povinné testování ve školách a firmách, podnikatelům chce kompenzovat ztráty

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o ukončení plošného testování ve firmách a školách od 18. února. Zároveň oznámila, že rozhodla o finanční podpoře podnikatelům postiženým pandemickými omezeními a rozšířila možnost pracovní karantény na některé školské ústavy. Na únorové sněmovní schůzi navrhne zrušení pandemické pohotovosti, plánuje ponechat povinné respirátory uvnitř, řekl Fiala. Kabinet ve středu dále schválil odklad platnosti nového stavebního zákona.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 22:31|

Nově nakažených covidem v Česku ubývá. V polovině dubna by se mohli registrovat k očkování lidé od 65 do 69 let

Testy ve středu odhalily 7208 nakažených covidem, v mezitýdenním srovnání je to asi o 1600 případů míň, proti úterý počet nových případů klesl o 1422. Březen je však podle počtu mrtvých s covidem zatím nejtragičtější měsíc, zemřelo už 5779 lidí, tedy asi o osm set více než v dosud nejhorším listopadu. Od 12. dubna by se měly do škol vrátit děti z prvního stupně a předškoláci, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Jednat o tom bude ještě vláda. Ministerstvo zdravotnictví plánuje v polovině dubna zahájit registraci k očkování proti covidu pro lidi od 65 do 69 let, původně měla začít už po Velikonocích.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 21:46|

Podle Fialy čtvrtkem skončí diskriminace malých prodejců. Kubek tvrdí, že rozvolnění je předčasné

Předseda opoziční ODS Petr Fiala vítá plánované rozvolnění opatření proti koronaviru. Čtvrtkem podle předsedy občanských demokratů snad skončí diskriminace malých prodejců, ti museli mít do nynějška zavřeno. I podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy jde o příjatelný kompromis. Současný stav naopak kritizuje Česká komora fitness.
29. 11. 2020|

Obavy z nákazy snižují zájem o řemeslníky. Život jim komplikují i pokuty za nedodržení termínu

Koronavirová epidemie komplikuje také řemeslnické práce. Někdy kvůli karanténě, někdy i z prostého strachu z nákazy. Přitom například topenáře potřebuje na začátku zimní sezony bezmála každá druhá domácnost.
31. 10. 2020|
Interview ČT24

Elektronická evidence tržeb narovnala podnikatelské prostředí, soudí šéfka asociace malých firem

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) narovnalo podnikatelské prostředí, uvedla v pořadu Interview ČT24 generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Eva Svobodová. Řada firem, které nepodnikaly poctivě, byla nucena transparentně zviditelnit své tržby. Někteří pak raději ukončili své podnikání a začali pod novým IČO, aby znemožnili finanční správě srovnání tržeb dříve a nyní, dodala.
29. 11. 2019|