Doosan Škoda Power zmodernizuje jadernou elektrárnu v Mochovcích. Za více než 700 milionů korun

Události: Jeden škodovácký vítěz a tři poražení (zdroj: ČT24)

Plzeňská společnost Doosan Škoda Power získala od největšího výrobce elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne (SE), zakázku za 28 milionů eur (717 milionů korun) bez daně z přidané hodnoty na modernizaci turbín druhého bloku jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska.

Doosan Škoda Power může podle smlouvy získat k ceně zakázky bonus v hodnotě až kolem 210 tisíc eur (5,4 milionu korun), pokud práce ukončí oproti plánu dříve, zjistila agentura ČTK. Práce jsou naplánovány na podzim příštího roku během plánované odstávky zařízení.

Podle SE je plzeňská firma právním nástupcem původního výrobce zařízení, které podstoupí modernizaci a které bylo v elektrárně instalováno v 80. letech.

  • První dva bloky elektrárny Mochovce byly uvedeny do provozu postupně v letech 1998 a 1999. Výkon každého z nich už v roce 2008 vystoupil zhruba o sedm procent z původních 440 megawattů.
  • Cílem současného projektu je zvýšit výkon jaderného bloku elektrárny asi na 501 megawattů z nynějších 470 megawattů.
  • Zdroj: ČTK

SE dokončují v Mochovcích další dva rozestavěné jaderné bloky. Dostavba třetího a čtvrtého bloku tamní elektrárny se oproti původním plánům opožďuje a zároveň výrazně vzrostl rozpočet projektu.

Slovenské elektrárne, do jejichž vlastnické struktury před třemi lety vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding (EPH), provozují kromě elektrárny v Mochovcích také dva další jaderné bloky v Jaslovských Bohunicích. Výkon těchto bloků byl v roce 2010 zvýšen shodně na 505 megawattů. Jaderné elektrárny mají na výrobě elektřiny na Slovensku největší podíl.

Trojice v potížích

Ne všem podnikům bývalých škodových závodů se ale daří jako společnosti Doosan Škoda Power. Od konce minulého roku jsou ve ztrátě už tři z nich. Naposledy tento týden soud zahájil insolvenční řízení se společností Pilsen Tools. Problémy firem se týkají skoro tisícovky zaměstnanců.

V konkurzu jsou od minulého měsíce plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel (bývalé Škoda Hutě a Škoda Kovárny), které od konce loňského roku kvůli nedostatku kapitálu na provoz a předlužení nevyrábějí. Pilsen Steel je v ruských rukou, má asi 600 zaměstnanců.

V akciové společnosti TS Plzeň (bývalá Škoda Těžké strojírenství) pak odbory vyhlásily v květnu stávkovou pohotovost. Firma s 200 zaměstnanci je ve ztrátě a nemá dost zakázek. Vlastní ji ŽĎAS ovládaný čínskou skupinou CITIC.