ČNB zmírní pravidla pro poskytování hypoték

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu zmírnila pravidla pro poskytování hypoték. Od ledna už banky nebudou muset uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI). V platnosti nadále zůstává maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti. Oznámila to členka bankovní rady Karina Kubelková. Bankovní rada ČNB také ponechala beze změny na dvou procentech sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu.

Limit celkového dluhu žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu dosud byl 8,5, pro žadatele do 36 let 9,5. ČNB o jeho zrušení rozhodla kvůli tomu, že vyšší úrokové sazby omezují rizika související s úrovní příjmů žadatelů. Řízení těchto rizik tak může centrální banka ponechat přímo na poskytovatelích hypoték.

Už od července přestala ČNB vyžadovat uplatňování limitu výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). V platnosti tak zůstává pouze limit LTV, který bude i nadále osmdesát procent, u žadatelů do 36 let devadesát procent.

„Obecně vítáme deaktivaci ukazatele DTI, nicméně neočekáváme, že by sama o sobě způsobila výrazný růst prodejů hypoték, neboť tento ukazatel na maximální úrovni 8,5, eventuálně 9,5 pro klienty do 36 let, plní drtivá většina klientů,“ řekl manažer hypoték v Komerční bance Ondřej Šuchman. Nejvíce klientů mělo podle něj problémy spíše se splněním limitu splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) a zástavní hodnotou nemovitosti (LTV).

Mluvčí České spořitelny Filip Hrubý předpokládá, že deaktivace regulace DTI bude mít podobný dopad jako uvolněni regulace DSTI, takže zvýší dostupnost hypoték zejména pro mladší klienty a také zvýší průměrnou výši hypotéky.

Ředitel sekce finanční stability ČNB Libor Holub uvedl, že banky dosud dodržovaly limity LTV i DTI. Po červencovém uvolnění limitu DSTI podle Holuba vzrostl podíl hypoték, které ČNB považuje za rizikové, jejich objem ale nepředstavuje riziko pro stabilitu finančního systému. Ani po konci uplatňování limitu DTI nečeká ČNB hypoteční boom. „Podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů budou nadále limitovány vysokými sazbami, navíc je ekonomika stále utlumená,“ řekl.

Podle ČNB se také začalo snižovat nadhodnocení bytů, pro domácnosti s mediánovými příjmy ale stále zůstávají nadhodnocené o zhruba 60 procent. Domácnosti, které čerpají hypoteční úvěr na vlastní bydlení, tak podle centrální banky nadále mohou podstupovat zvýšené riziko nesplácení.

Méně než deseti procentům domácností umožňují jejich příjmy bezpečné dluhové financování průměrného bytu při současné výši úrokových sazeb.

Holub doplnil, že za posledních pět let se zvýšila průměrná výše hypotečního úvěru o polovinu na 3,1 milionu korun. Zkrátila se také doba fixací na průměrných 4,3 roku, což podle Holuba souvisí s očekávaným poklesem úvěrových sazeb. O šedesát procent vzrostl průměrný čistý příjem žadatelů o hypotéku, který nyní dosahuje 85 tisíc korun.

Podle Holuba je to z hlediska stability systému dobrá zpráva, protože je pravděpodobné, že dlužníci mají vyšší finanční rezervy, takže klesá riziko nesplácení úvěrů.

ČNB: Finanční sektor zůstává odolný

Finanční sektor v Česku zůstává podle zátěžových testů odolný i vůči zhoršenému ekonomickému vývoji, uvádí také ČNB ve své Zprávě o finančí stabilitě. Bankovní sektor jako celek by podle ČNB plnil regulatorní kapitálové požadavky jak v základním scénáři vývoje ekonomiky, tak i v hypotetickém nepříznivém scénáři.

Dopad nepříznivého scénáře do kapitálového vybavení bank by však byl citelný. Značný nárůst úvěrových selhání a silné oslabení ziskovosti by vedly k rozpuštění proticyklické kapitálové rezervy.

„Výchozí pozice bankovního sektoru je příznivá. Za klíčový faktor považujeme vývoj kvality úvěrového portfolia. Vidíme signály mírného zhoršování u úvěrů nefinančním podnikům a domácnostem, proto situaci pečlivě monitorujeme,“ uvedl ředitel sekce finanční stability ČNB Libor Holub. 

Bankovní rada ČNB také ponechala beze změny na dvou procentech sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu. Kubelková po jednání rady nevyloučila další snižování rezervy v budoucnu.

„Pokud bude i nadále pokračovat současný trend přirozeného odeznívání cyklických rizik z bilancí bankovního sektoru, budeme sazbu rezervy pozvolna snižovat. V případě výrazného zhoršení ekonomické situace a vzniku významných neočekávaných úvěrových ztrát jsme připraveni sazbu snížit výrazněji, případně rezervu zcela uvolnit, a podpořit tak plynulé úvěrování reálné ekonomiky,“ řekla Kubelková. Podotkla, že finanční cyklus v Česku je v sestupné fázi a blízko svého dna.