ČEZ se s důchodcem soudil kvůli údajnému černému odběru elektřiny. Nakonec ale slevil

Události ČT: Údajný černý odběr elektřiny u soudu. Při smíru ČEZ důchodci slevil (zdroj: ČT24)

Energetický podnik ČEZ u okresního soudu v Chrudimi uzavřel smír s důchodcem Jaroslavem Sokolem v případu údajného černého odběru elektřiny. Původně po něm požadoval, aby doplatil 186 tisíc korun, teď firmě stačí, když muž zaplatí méně než desetinu.

Na elektroměru Jaroslava Sokola chyběly tři plomby a někdo ho přetočil o 570 kWh. ČEZ škodu spočítal nejen za to, ale i rok nazpět, jak umožňuje vyhláška. Důchodce tak žaloval o 186 tisíc korun.

Před soudem v Chrudimi při návrhu na smír ale firma nečekaně ustoupila a slevila. „Nakonec se strany dohodly na smíru ve výši 17 645 korun,“ zaznělo od soudce Marka Horáčka.

„Budeme rozhodnutí soudu, pokud nabylo právní moci, respektovat a k celé kauze se nebudeme dále vyjadřovat,“ přiblížila mluvčí ČEZ Hradec Králové Šárka Beránková.

Soud chtěl zkoumat metodu, podle které ČEZ pokuty zpětně dopočítá. Soudce mluvil o „hausnumerech“. Už na to ale nedošlo.

Černý odběr celou dobu odmítal, teď si elektroměr raději zamykají

Dnes 82letý Jaroslav Sokol po celou dobu trvání soudu od roku 2013 popíral černý odběr. „Já jsem neukradl ani jednu kilowattu, ani jednu korunu. Kdybych byl mladší, tak to bych bojoval,“ říká.

Sokolovi si teď elektroměr umístěný na zápraží domu ve Studnici u Hlinska raději zamykají. „Nechceme, aby se to opakovalo. Mohl to udělat kdokoliv,“ poznamenala manželka Jana Sokolová.

Podobných sporů řeší české soudy desítky. O 300 tisíc korun žaluje ČEZ bývalého majitele kavárny v Novém Bydžově Vladimíra Haltufa. Ten také černý odběr popírá. Udal ho anonym, že má na chodbě poškozený elektroměr.

Soudy pana Haltufa nejdřív osvobodily, podruhé mu přikázaly zaplatit. Teď běží třetí kolo. ČEZ navrhl smír na třetině původní částky, žalovaný však tuto možnost nepřijal.