Česko-čínský obchod se prohlubuje, ukazuje Čínské investiční fórum. Podle Novákové je potenciál spolupráce velký

Události, komentáře k čínským investicím v Česku (zdroj: ČT24)

Dynamika vzájemného obchodu mezi Čínou a státy střední a východní Evropy se srovnává. Při zahájení Čínského investičního fóra to řekl místopředseda Stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců (parlamentu) Cchao Ťien-ming. Zatímco dřív putovalo zboží zejména z Číny do evropského regionu, loni vývoz ze střední a východní Evropy do Číny rostl výrazně rychleji než dovoz z Číny. A to, že je potenciál spolupráce s čínskou stranou velký, potvrdila i česká ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

V roce 2017 obchodní bilance mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy dosáhla 68 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) a meziročně vzrostla o více než 15 procent. Samotný objem importů ze zemí střední a východní Evropy do Číny ale podle Cchao Ťien-minga meziročně vzrostl o 24 procent, když dosáhl 18,5 miliardy dolarů (412 miliard korun).

Čínské investice v Česku
Zdroj: ČTK

Cchao Ťien-ming apeloval na zachování otevřenosti mezinárodního obchodu. „Ve světě roste nestabilita, globalizace zažívá překážky, antiglobalizační trend a protekcionismus jsou na vzestupu,“ řekl. Podle něj je třeba se těmto trendům postavit.

„Máme dost zkušeností s tím, že otevření přinese pokrok a uzavření přinese zaostalost,“ dodal. Poukázal na dřívější vyjádření čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který uvedl, že Čína se světu nikdy neuzavře, naopak bude vůči němu stále otevřenější.

„Čínské investiční fórum představuje největší a nejvýznamnější akci podobného charakteru ve střední Evropě. Cílem setkání je prohloubit možnosti hospodářské, obchodní a hlavně investiční spolupráce,“ řekla v zahajovacím projevu ministryně průmyslu a obchodu Nováková. Připomněla, že Čína je pro Česko jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů na světě.

Na začátku byla možná příliš velká očekávání, ale ti, kdo znají Čínu a pracují v ní, dobře vědí, že v Číně všechno – a obzvlášť takto obtížná jednání – trvá velice dlouho. Nějaké čínské investice určitě ještě přijdou. Mrzí nás, že se zapomíná na to, že Čína zůstává velice důležitým trhem pro české exportéry. Řada českých firem tam úspěšně podniká.
Dagmar Kuchtová
generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR
Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

„Potenciál naší spolupráce je velký, z našeho pohledu jde hlavně o strojírenství, technologie na ochranu životního prostředí, zemědělství a nové materiály. Dále jsou to naše světově známé nanotechnologie, aplikovaný výzkum ve zdravotnictví a letectví. Náš zájem je podpora investic s vysokou přidanou hodnotou. Chceme investice do technologií s podporou digitalizace, nových technologií, aplikaci výsledků výzkumu a vývoje,“ vyjmenovala Nováková. Ocenila, že je Čína aktivní při přípravě a dokončení investiční dohody s EU.

Předseda představenstva CITIC mluví o strategickém partnerství

Koordinace spolupráce se neustále zlepšuje, dodala zvláštní zmocněnkyně čínského ministerstva zahraničí pro spolupráci zemí v rámci projektu 16+1 Chuo Jü-čen. „Kontakty jsou na stále vyšší politické úrovni, vidíme daleko více iniciativ na bázi platformy 16+1, premiéři se pravidelně setkávají a diskutují, podepsali jsme spoustu důležitých dokumentů, stovky iniciativ v rámci spolupráce,“ uvedla. Základním dokumentem je podle ní smlouva o spolupráci v rámci iniciativy Pás a stezka.

Předseda představenstva čínské státní společnosti CITIC Group Čchang Čen-ming řekl, že Česko je druhým největším partnerem firmy v regionu. CITIC letos vstoupila na scénu, když se do problémů dostala čínská společnost CEFC, která si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit. V dubnu CITIC Group a CEFC Europe podepsali závazné memorandum o vzniku společného podniku.

Ze strany Číny je tu pochopitelná snaha prosazovat své zájmy, včetně obchodních zájmů, a my bychom se k tomu měli stavět tvrději. CEFC je neprůhledná firma, kolem které je celá řada otázek a problémů, které se ještě mohou vynořit.
Olga Lomová
sinoložka, ředitelka Ústavu Dálného východu při FF UK

Podle Čchang Čen-minga povýšily Česko a Čína spolupráci na strategické partnerství, což posílí i úroveň ekonomické spolupráce a obchodu. „Chtěli bychom, aby se Česká republika stala naší významnou výrobní bází v Evropě,“ podotkl.

Čínští turisté v Česku
Zdroj: ČTK

Čínského investičního fóra se na Pražském hradě účastní přes 700 hostů ze 14 zemí. Po slavnostním zahájení následovaly panelové diskuse řady politiků, ekonomů a šéfů firem. S účastí na galavečeru počítá i prezident Miloš Zeman a předseda představenstva CITIC. Fórum je organizováno ve formátu spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny, takzvané Platformy 16+1.