České dráhy se rekordní 270milionové pokutě zřejmě nevyhnou

Brno - České dráhy budou zřejmě muset zaplatit 270milionovou pokutu za zneužití dominantního postavení v nákladní dopravě, kterou jim Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil letos v červenci. Státní podnik se tehdy proti verdiktu odvolal. Nyní ale sankci potvrdila rozkladová komise úřadu, jež jeho předsedovi Martinu Pecinovi doporučila, aby sankci potvrdil. Pokutu ještě musí znovu schválit Evropská komise. Ta ji však již v minulosti jednou potvrdila.

Antimonopolní úřad udělil spornou pokutu Českým drahám proto, že v letech 2003 až 2007 prováděly činnosti, které jsou lídrovi trhu zapovězené, například poskytovaly některým zákazníkům věrnostní rabaty. Úřad o pokutě i přes toto porušení pravidel hospodářské soutěže neuvažoval a chtěl situaci vyřešit dohodou. České dráhy ale s nápravou dlouho otálely a své jednání upravily až po roce od zahájení správního řízení, což bylo podle úřadu pozdě.

Pokuta ve výši 270 milionů korun je jednou z nejvyšších v historii antimonopolního úřadu. Není to ani první pokuta, kterou instituce drahám udělila. Celkově už musely za své prohřešky zaplatit stovky tisíc korun. A další sankce je zřejmě ještě čekají. Chyby jsou podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i v projektu rekonstrukce některých stanic Živá nádraží.