Zkrácené úvazky mají hlavně starší lidé a rodiče. Od února je na ně sleva, využilo ji 24 tisíc zaměstnavatelů

Události: Zkrácené úvazky (zdroj: ČT24)

Lidé nad 55 let a ti, kdo pečují o dítě, nejvíce využívají zkrácené úvazky. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), když hodnotil půlrok fungování slev na sociálních odvodech pro lidi se zkrácenými úvazky. Pojistné se zaměstnavatelům, kteří nabídli zkrácené úvazky, snižuje z 24,8 procenta o pět procentních bodů.

Slevu na sociálních odvodech začal stát poskytovat od února. Do konce června podle Mariana Jurečky nabízelo práci na zkrácený úvazek téměř 24 tisíc zaměstnavatelů, přičemž částečný úvazek mělo 99 tisíc lidí.

„Je to opravdu důležitý nástroj pro to, jak podpořit lepší sladění rodinného a pracovního života. Chceme se soustředit na to, abychom udělali osvětu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci,“ okomentoval Jurečka.

„Po zavedení slevy na pojistném vzniklo přibližně osm tisíc nových pracovních úvazků a zhruba 85 procent osob, za které je sleva uplatňována, byla v předchozím roce zaměstnána u totožného zaměstnavatele,“ doplnil ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček.

V součtu dosáhla sleva na odvodech za zkrácené úvazky do konce června 415 milionů korun. Nejvíce lidí, za které si ji zaměstnavatelé nárokovali, bylo ve věku nad 55 let. Tvořili 39 procent z celkového množství. Dalších 38 procent se stará o děti. Deset procent lidí se zkráceným úvazkem byli handicapovaní.

Zaměstnavatel z pracovníkova základu výdělku odvádí běžně na důchody 21,5 procenta, na nemocenské 2,1 procenta a na politiku zaměstnanosti 1,2 procenta, celkem tedy 24,8 procenta. Slevu nabízí stát těm, kdo zaměstnávají lidi nad 55 let, rodiče či pěstouny dětí do deseti let, studenty, nezaměstnané na rekvalifikaci a také handicapované, kteří pro něj pracují osm až třicet hodin týdně. Zaměstnavatelé za ně platí o pět procentních bodů méně. Úleva se vztahuje i na zaměstnávání lidí pod 21 let, u nichž ale nemusí být úvazek zkrácený.

Zaměstnanec, na kterého zaměstnavatel žádá úlevu, si zároveň nesmí vydělat více než 1,5násobek průměrné mzdy a za hodinu více než 1,15násobek průměru. Za měsíc nesmí na všechny své úvazky ve firmě odpracovat víc než 138 hodin. Sleva se neposkytuje při kurzarbeitu a na chráněném trhu práce.

Výpadek výběru pojistného po jeho snížení může podle dřívějších informací ministerstva práce činit asi 1,9 až 3,2 miliardy korun ročně. Odbory to kritizovaly, se slevou na odvodech pro zaměstnavatele nesouhlasily. Poukazovaly na propad v důchodovém systému. Ministerstvo argumentuje naopak tím, že díky zaměstnání více lidí by se příjem rozpočtu z odvodů a daní nakonec mohl zvýšit.

Česko má v EU sice nadprůměrnou zaměstnanost, v zaměstnávání matek malých dětí, starších pracovníků či postižených je ale podprůměrné. Ministerstvo práce v podkladech k zákonu uvedlo, že zkrácenou pracovní dobu mělo před zavedením slev asi 260 tisíc lidí a ve srovnání s jinými státy se menší úvazky využívají v Česku výrazně méně.