Sněmovna nedokončila projednávání růstu příspěvků na péči, poslanci dlouho debatovali o programu

Sněmovna nedokončila projednávání koaličního návrhu na růst většiny příspěvků na péči pro postižené. Debata o novele by měla pokračovat ve středu. Poslanci se kvůli delším snahám zejména zástupců opozičního ANO o změny programu nynější schůze nevypořádali s žádnou z předloh. Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v úvodu schůze zpochybňoval s odkazem na články z médií kvalitu zemědělských komodit a potravin dovážených z Ukrajiny. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) šířil dezinformace. Projednávání změn programu schůze zabralo poslancům zhruba čtyři hodiny.

Většinu jednacího dne zabralo projednávání změn programu schůze. Opoziční poslanci zejména z hnutí ANO navrhli doplnění programu schůze o desítky nových bodů, u nichž také žádali přednostní projednání. Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob tyto snahy za pětici koaličních klubů vetoval, poslanci tedy o návrzích nehlasovali.

Babiš se v úvodu schůze zaměřil na kvalitu potravin a případy ukrajinského obilí a kuřecího masa. Zmínil i případy z Polska a ze Slovenska a kriticky zhodnotil český souhlas s prodloužením unijní dohody o bezcelních obchodních vztazích s Ukrajinou. „Protože my samozřejmě kvůli Ukrajině, a hlavně naše vláda, která je více proukrajinská než pročeská, uděláme všechno,“ prohlásil šéf hnutí ANO, který má vazby na holding Agrofert podnikající i v zemědělství a potravinářství.

„To byla skutečně jedna dezinformace vedle druhé... Já se bojím, že on je tady opravdu král dezinformátorů,“ zhodnotil Výborný Babišovo vystoupení. Předseda ANO podle ministra citoval z „pochybných tiskovin“ a „podbízivě a podprahově útočil na ukrajinské přátele, kteří vzdorují agresi putinovského Ruska“. Výborný také zdůraznil, že Česko souhlasilo s pokračováním dohody o bezcelních obchodních vztazích, protože obsahuje změny některých podmínek. Ministr také dodal, že inspektoři v poslední době prověřili 57 vzorků potravinářských obilovin z Ukrajiny, všechny vyhověly. Ze 39 vzorků mlýnských obilných výrobků podle něho nevyhověl jeden.

Příspěvky na péči

Novela o sociálních službách je ve druhém čtení, v němž mohou poslanci podávat pozměňovací návrhy. Koaliční návrh, jak jej už podpořil sociální výbor, zvyšuje od července dávku ve třech ze čtyř stupňů závislosti na pomoci druhých od 11 do 41 procent. Nejnižší dávka by měla zůstat na současné úrovni.

Nyní dostávají dospělí měsíčně 880, 4400, 12 800 a 19 200 korun a lidé do 18 let 3300, 6600, 13 900 a 19 200 korun. Podle pozměňovacího návrhu sociálního výboru by měli dospělí pobírat 880, 4900, 14 800 a 23 000 korun, lidé s nejvyšší dávkou v domácím prostředí pak 27 000 korun. Dětem se má vyplácet 3300, 7400, 16 100 a 23 000 korun, při péči doma 27 000 korun. Stát by na příspěvcích vydal o sedm miliard korun ročně navíc.

Opoziční hnutí ANO a SPD připravila úpravy, které by zvýšily příspěvky i v prvním stupni. Razantněji by také vzrostly částky lidem ve druhém stupni závislosti na pomoci jiných.

Ve středu by se poslanci mohli zabývat i dalšími předlohami, které byly na úterním programu. Patří k nim schvalování poslaneckého návrhu na možnost snazšího vyrovnání dlužných zdravotních odvodů a první čtení ústavní ochrany vody.