Změna trestního vymezení znásilnění prošla ve sněmovně druhým čtením

Poslanci nepodali v úterním druhém čtení k vládní novele měnící trestní vymezení znásilnění ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk žádné pozměňovací návrhy. Plénum by o ní mohlo hlasovat už tento týden. Koaliční většina v úterý ve sněmovně probrala sedm předloh, prosadila proto možnost jednání do půlnoci místo obvyklých 19:00. Očekávala se totiž dlouhá debata o podobě programu schůze. Jednání bylo před půl devátou večer přerušeno, pokračovat bude ve středu 10. dubna v devět hodin ráno.

Změnu trestního vymezení znásilnění ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk sněmovna s největší pravděpodobností ve třetím čtení schválí. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití.

Znásilnění vymezuje novela pojetím, že „ne znamená ne“. Nesouhlas by oběť nemusela projevit pouze slovem, postačilo by gesto, pláč nebo zaujetí obranné pozice. Návrh počítá také s bezbranností oběti, kdy není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu, třeba kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání a zdravotnímu postižení.

„Tento koncept se z pohledu trestního práva jeví být přiléhavější, protože nezakotvuje trestní postih toho, kdo si aktivně nezjišťoval postoj oběti k sexuálnímu jednání,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti k tomu, proč nezvolilo pojetí znásilnění založené na chybějícím souhlasu s pohlavním stykem.

Trestný čin znásilnění má nově zahrnovat pouze soulož a jiné penetrační činy. Méně závažné sexuální praktiky bude v trestním zákoníku zahrnovat nový samostatný čin sexuální útok. Použití zbraně povede u sexuálního útoku i u znásilnění podle novely k vyšší trestní sazbě. Sexuální nátlak má patřit mezi činy, jejichž nepřekažení je trestné, obdobně jako nepřekažení pohlavního zneužití. Skutková podstata sexuálního nátlaku se rozšíří o zneužití něčí tísně.

Členka ústavně-právního výboru sněmovny Taťána Malá (ANO) v 90' ČT24 prohlásila, že jednoznačně vyplynula potřeba definici znásilnění změnit, soudy podle ní často konstatovaly, že se daný skutek stal, ale nebyl trestným činem.

„Není to tak, že potenciální oběť řekne: Já jsem byla znásilněna a řekla jsem ne, a pachatel bude odsouzen. Bude se dokazovat, ale zjednoduší to orgánům činným v trestním řízení a soudům důkazní situaci,“ uvedla poslankyně. Je přesvědčena, že účinnost předlohy bude od ledna příštího roku.

90' ČT24: Kde je hranice mezi sexem a znásilněním? (zdroj: ČT24)

Další jednání

Sněmovnou úspěšně projde zřejmě také novela o elektronickém vedení zdravotní dokumentace. Skupina koaličních poslanců navrhla v úterý uzákonění nového informačního systému, který podle nich zlepší administraci specializačního a nástavbového vzdělávání zdravotnických pracovníků. Poslanci také chtějí umožnit sledování četnosti darování krve a zakotvit právo pacienta na bezplatné získání první kopie zdravotnické dokumentace nebo výpisu z ní. Hlasování o podobě předlohy čeká plénum patrně v květnu.

Nynější zákonná úprava neobsahuje podle zdůvodnění dostatečné vymezení vedení elektronické dokumentace, předpokládá především její listinnou podobu a nevytváří podmínky pro technicky proveditelné a provozně efektivní vedení v digitální formě.

Před závěrečným schvalováním je také vládní novela, která má přispět ke zvýšení počtu pěstounů. Poslanci k ní podali v druhém čtení několik pozměňovacích návrhů. Předloha zjednodušuje proces posuzování zájemců o pěstounství a upravuje podmínky pro organizace, které pěstounům pomáhají.

Kritice čelil vládní návrh na vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy. Již dříve se jeho druhé čtení odkládalo kvůli rozsahu ochrany a obavám části koaličních poslanců o ekonomický rozvoj. Někteří z nich navrhli další možnosti zmírnění navrhovaných pravidel včetně jejich celkové úpravy. Přesto návrh prošel a hlasovat by se o něm mělo zřejmě v květnu.

Poslanci v druhém čtení nenavrhli žádné úpravy novely pro lepší dohled krajů nad archeologickými výzkumy. Předloha zajistí také digitalizaci památkové péče. V katastru nemovitostí navíc nově budou i údaje o památkové ochraně.

Úřady budou muset používat atestovanou elektronickou spisovou službu patrně až od roku 2027. Další roční odklad, a tedy více času na přípravu, má přinést poslanecká novela, která je po úterku ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci k ní uplatnili několik spíše upřesňujících pozměňovacích návrhů.

Posledním bodem úterního jednání Poslanecké sněmovny byla novela, která má aktualizovat zákonná pravidla pro postupy Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a sladit je se zákonem o policii. Jejím smyslem je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mimo jiné odstranit nejednoznačnosti a nelogičnosti dosavadního zákona, který byl přijat před zhruba 13 lety. I tu sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Opozičníci s návrhy neuspěli

Sněmovna v úterý vyřadila z programu projednávání ústavních novel o vysílání vojáků na zahraniční mise a o manželství jako svazku muže a ženy, stejně jako návrh na uzákonění korespondenční formy hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Opoziční zástupci se svými návrhy, které předkládali tři hodiny, tradičně neuspěli, jednalo se třeba o návrhy debat nad cenami energií či o migraci.

Z opozičních poslanců předstoupil před sněmovnu se svými náměty na změny programu schůze předseda ANO Andrej Babiš, lídr SPD Tomio Okamura nebo šéf poslanců tohoto hnutí Radim Fiala.

Hned v úvodu schůze uctila sněmovna minutou ticha památku zesnulého poslance SPD Jaroslava Bašty a zároveň také někdejšího poslance ANO Pavla Plzáka. Bašta zemřel v noci na pondělí po dlouhé nemoci ve věku 75 let. Plzák zemřel v sobotu po těžké nemoci ve věku 63 let.