Zemana v Motole přeloží na interní kliniku JIP. Stav exprezidenta je i nadále závažný

Brífink FN Motol k zdravotnímu stavu Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Bývalý prezident Miloš Zeman, který je osmým dnem hospitalizován na jednotce intenzivní péče, bude v pátek přemístěn z kliniky kardiovaskulární chirurgie na interní kliniku jednotky intenzivní péče. Z podstaty jeho onemocnění je jeho stav i nadále závažný, informovala Fakultní nemocnice Motol. Minulý týden se Zeman neplánovaně podrobil operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

Při zákroku lékaři devětasedmdesátiletému Zemanovi odstranili sraženinu a provedli angioplastiku. Kvůli vzniklému otoku mu museli provést takzvané fasciotomie, tedy naříznout kryty svalů. Obě dvě už mohli uzavřít. „Dosud jsme ošetřovali rány, které jsou teď uzavřené, takže dál už to bude o interní péči,“ upřesnil primář Kliniky kardiovaskulární chirurgie Radovan Fiala.

Lékaři také uvedli, že kvůli operaci musel být bývalý prezident několik hodin v umělém spánku a napojený na plicní ventilaci. Při odstranění sraženiny byly podle přednosty Kliniky zobrazovacích metod 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol Miloslava Ročka použity nejmodernější metody, podíleli se na něm cévní chirurgové a endovaskulární intervenční radiologové.

„Noha opravdu byla těžce postižená. Podařilo se nám odstranit hodně sraženin a zbytek jsme řešili speciálními výztužemi (...) a potom jsme ještě dál zprůchodňovali výtokový trakt na bércovém řečišti a vedlejší tepny,“ popsal Roček s tím, že šlo o velmi závažný nález. Riziku, že se může trombóza opakovat, lékaři přizpůsobují další Zemanovu léčbu. „Bude nutné výhledově ředit krev, protože komplikace byla způsobená krevní sraženinou. Budou muset být pravidelné kontroly,“ doplnila náměstkyně pro léčebně preventivní péči FN Motol Lucie Valentová Bartáková.

Exprezident nyní rehabilituje a udělá několik kroků s chodítkem. Délku hospitalizace zatím nelze podle lékařů odhadovat. Podle přednosty Interní kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol Radana Keila jde o takzvaně křehkého pacienta, jak lékaři označují především starší chronicky nemocné osoby, které jsou více ohroženy dalšími komplikacemi.

Podle Keila bude další vývoj záležet na hojení ran, kde se lékaři u každého podobného pacienta obávají komplikací, rehabilitaci a výživě. Podle náměstkyně se výsledky laboratorních vyšetření dál zlepšují. Další informace o zdravotním stavu nemocnice poskytne v pondělí.