Zásobníky přispějí k energetické bezpečnosti, míní Síkela. Podle Havlíčka je šance získávat zpět plynovou infrastrukturu

Události, komentáře: Stát koupí šest zásobníků plynu od RWE (zdroj: ČT24)

Zakoupení zásobníků přispěje ke zvýšení energetické bezpečnosti a zajištění dodávek plynu pro ekonomiku a domácnosti za přijatelné ceny, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Dodal, že řádově jde o transakci za stovky milionů eur. Bývalý ministr průmyslu a obchodu a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) zmínil, že jde o racionální krok.

Transakce, kterou vláda ve středu schválila, bude mít podle Síkely návratnost do deseti let, což je podle něj standardní doba. „Nekupujeme zásobníky, kupujeme fungující firmu, která za poslední tři roky generovala téměř dvě miliardy profitu,“ podotkl s tím, že jednání, která vedl od ledna loňského roku, byla dlouhá a složitá. Cenu bude podle něj kabinet moci zveřejnit až po podpisu smlouvy, což by mělo být ve čtvrtek v podvečer.  

Dodal, že jedním z důvodů ke koupi bylo kromě zajištění plynulých dodávek plynu za přijatelné ceny rovněž to, aby státní kontrola nad zásobníky byla úplná. Připomněl, že v době vypuknutí války na Ukrajině a následné energetické krize měla Evropa zásobníky prázdné, protože se zjistilo, že si je pronajala ruská společnost Gazprom a nenaplnila je. Od té doby podle něj Česko přijalo řadu kroků, aby se situace neopakovala.

Havlíček s krokem kabinetu souhlasí. „My jsme byli pro, aby se zásobníky pořídily,“ uvedl s tím, že je však potřeba vyhodnocovat to z několika úhlů pohledu, například návratnost této investice a také to, jak to pomůže energetické bezpečnosti. „V budoucnu se tím zabrání třeba tomu, že je nekoupí někdo spekulativně,“ podotkl s tím, že si počká na cenu, ale věří, že to vláda dohodla rozumně. 

Podle něj je nyní šance získávat zpět plynovou infrastrukturu. Už na začátku srpna totiž polostátní energetická společnost ČEZ oznámila, že se bude ucházet o českou plynárenskou distribuční síť GasNet. Na prodej může být i provozovatel českých plynovodů Net4Gas, přičemž o společnost se podle médií uchází státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS.

„Těmito akvizicemi by Česká republika mohla získat to, co v roce 2000, 2002 a 2004 z mého pohledu ne šťastně, ale zbrkle prodala,“ dodal Havlíček. 

Analytik: Ceny plynu mohou krátkodobě ještě klesnout

Podle datového analytika Datarun Petra Bartoně není případné vlastnictví plynové infrastruktury tolik zásadní. Zásadní podle něj bylo v případě vlastnictví Ruska, kdy se v předvečer invaze na Ukrajinu zjistilo, že zásobníky nebyly naplněny, což vedlo k nárůstu cen komodity. „Pokud by německý vlastník  začal dělat problémy na úrovni Ruska, tak asi budeme mít větší problémy obecně s Německem, což je nepravděpodobné,“ podotkl.

Dodal, že plyn by mohl do zimy zlevnit. „Nyní jsou ty zásobníky v Evropě naplněny více než z devadesáti procent a už brzy, v září, ho nebude kam dávat.“ Podle něj tak může cena na jeden či dva měsíce klesnout, než přijde zima.

„Ale do budoucna asi nehrozí, aby tu byl návrat k cenám předcovidovým,“ doplnil s tím, že plyn bude v Evropě dlouhodobě dražší, protože se musí například zdrojovat dražší dopravní cestou.