Žalobce stáhl obžalobu Dbalého týkající se nemocničních zakázek

Státní zástupce Zdeněk Matula stáhl obžalobu na někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého ve třetí větvi jeho kauzy. Týká se nemocničních zakázek, potvrdil na dotaz ČT mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Důvody stažení obžaloby Matula zatím nechce komentovat. Obžaloba tvrdí, že měl Dbalý kvůli úplatkům od dodavatelů připravit nemocnici společně s dalšími obviněnými nejméně o 17,8 milionu korun.

„Mohu potvrdit, že ve věci došlo ke zpětvzetí obžaloby. Pokud jde o důvody, dovolím si Vás odkázat na Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl Wenig. Státní zástupce Zdeněk Matula, který obžalobu k Městskému soudu v Praze podal, stažení obžaloby potvrdil také. Co ho vedlo k tomuto rozhodnutí, ale zatím odmítl upřesnit.

„O dalším procesním postupu budu moci podat informace poté, co s nimi seznámím oprávněné osoby (obviněné a poškozeného),“ uvedl Matula.

Městský soud v Praze se měl začít případem zabývat loni v prosinci, naplánované jednání ale zrušil. Další jednání už kvůli stažení obžaloby nenařídí.

Pražský městský soud přitom už Dbalého trestní stíhání v třetí větvi kauzy jednou zastavil. V roce 2019 soudkyně městského soudu Helena Kutzlerová uvedla, že by už nebyl dán „téměř žádný prostor pro další významné navyšování trestu“. Kutzlerová tím narážela na skutečnost, že Dbalý je souzen ještě ve dvou dalších korupčních kauzách. Následně ale rozhodnutí o zastavení stíhání zrušil Vrchní soud v Praze.

Obžaloba viní ve třetí větvi nemocničních zakázek vedle Dbalého také jeho bývalého náměstka Michala Toběrného a Jana Valtra, jenž figuruje v jiných kauzách jako spolupracovník vlivného lobbisty Iva Rittiga.

Dbalému a Toběrnému by v případě odsouzení hrozilo za přijímání úplatků a porušování povinností při správě cizího majetku pět až 12 let vězení, Valtrovi za podplácení maximálně šest let. Obžalobě původně čelil i někdejší primář neurochirurgie na Homolce František Tovaryš, soud však loni v říjnu jeho stíhání zastavil kvůli duševní chorobě.

Patnáct milionů v úplatcích

Kauza se týká období let 2006 až 2011 a zahrnuje nemocniční veřejné zakázky na dodávku zařízení pro pracoviště navigované neurochirurgie, dodávku hybridního zobrazovacího zařízení, poskytování poradenských služeb a poskytování správy a vývoje aplikací. Státní zástupce Matula tvrdí, že obžalovaní si mezi sebou předali úplatky ve výši minimálně 15 milionů korun.

Dvě z těchto zakázek v hodnotě 74 a 94 milionů korun získala v letech 2007 a 2008 společnost Hypokramed. Podle obžaloby za to její jednatel Vratislav Roubal přislíbil Dbalému a Toběrnému jako úplatek celkem devět milionů, jež jim také předal. Obžaloba také popisuje, že Roubal s předáním peněz otálel, Dbalý jej musel upomínat a pohrozil mu, že jeho firmě pozastaví proplácení faktur.

Zakázku na správu a vývoj aplikací v nemocnici získala firma Janiga Labs, a to už krátce před Dbalého nástupem na místo ředitele. Obžaloba uvádí, že Dbalý požádal prostřednictvím Tovaryše jednatele Ladislava Janigu o pravidelné poskytování úplatků za to, že nemocnice uzavřenou smlouvu nevypoví. Janiga pak údajně svému známému Tovaryšovi měsíčně předával 55 tisíc korun a Dbalému posílal dalších 50 tisíc, a to od října 2006 až do ledna 2010, tedy úplatky tvořily celkem 4,3 milionu. Dbalý si pak údajně od Janigy vyžádal navíc ještě 1,5 milionu korun za prodloužení smlouvy.

Obžalovaný Valtr je spolupracovníkem lobbisty Rittiga

Poslední část obžaloby se týká Valtra, s nímž se údajně Dbalý v roce 2009 dohodl, že jeho společnosti Gereo zadá zakázku na poradenské služby, pokud mu Valtr bude ve čtvrtletních intervalech odevzdávat 75 tisíc korun. Poradenství se týkalo zajištění úklidových prací, ostrahy objektu nebo dodávek nemocničního prádla.

„Nemocnice disponovala dostatečným odborným aparátem a poskytování poradenských služeb tohoto druhu od externího dodavatele nepotřebovala,“ konstatoval státní zástupce. Smlouva byla podle něj pro nemocnici nevýhodná i proto, že Gereo si mohla každý měsíc nárokovat paušální odměnu bez toho, že by od ní Dbalý vyžadoval zprávy o odvedené činnosti.

Firma následně získala i další smlouvu o poradenství mimo jiné v oblasti zajištění dodávek energií a IT služeb. Matula tvrdí, že nemocnici vznikla kvůli zaplaceným fakturám škoda 2,95 milionu a že Valtr předal Dbalému celkem 625 tisíc korun.

Valtr je spolu s lobbistou Rittigem obžalovaný také z praní špinavých peněz v takzvané jízdenkové kauze pražského dopravního podniku, od loňského roku pak v souvislosti s tímto podnikem čelí obžalobě ještě za fakturaci fiktivních služeb.

Pravomocných sedm let vězení

Pravomocný verdikt si Dbalý zatím vyslechl pouze u druhé části korupční kauzy, kde mu v lednu Vrchní soud v Praze potvrdil sedmiletý trest. Naopak u první části kauzy, která se týká braní úplatků ve výši 27,8 milionu korun u zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu gama nože, padl zatím pouze nepravomocný rozsudek devět let vězení.

Součástí rozsudků je i propadnutí majetku a peněžitý trest 10,9 milionu korun a povinnost nahradit nemocnici škodu 49,5 milionu korun. V Česku se tresty nesčítají, takže Dbalému hrozí maximálně propadnutí majetku a 12 let vězení, což je horní hranice trestu za přijímání úplatků.