Soud poslal Dbalého na devět let za mříže, majetek mu nechal propadnout

Události: Soud poslal Dbalého na devět let za mříže (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud odsoudil bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého k devítiletému vězení a propadnutí majetku. Vinnými uznal i dalších šest obžalovaných, kteří spolu s Dbalým čelili obžalobě za zmanipulování dvou nemocničních zakázek z roku 2009 – nákupu gama nože a tendru na digitalizaci chorobopisů. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce požadoval pro Dbalého, který na úplatcích údajně získal přes 27 milionů korun, desetiletý žalář.

Dbalého i jeho někdejšího náměstka Michala Toběrného uznal soud vinnými ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, z praní špinavých peněz, z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z přijímání úplatků. Zcela se tak ztotožnil s obžalobou. Za tyto činy hrozilo oběma mužům až dvanáct let za mřížemi.

Podle rozsudku ovlivnili dvě nemocniční zakázky z roku 2009 – tendr na digitalizaci chorobopisů a nákup Leksellova gama nože. Při jeho pořizování údajně oslovili pouze firmu posledního obžalovaného Jozefa Kalavského, ačkoliv věděli, že nesplňovala podmínky zadávacího řízení. Dvojice lékařů za to podle verdiktu obdržela úplatek ve výši 5,7 milionu korun a částku si rozdělila.

Bývalý primář chirurgie Toběrný má nyní jít do vězení na osm let, k tomu dostal pětimilionový peněžitý trest. Kalavský má být ve vězení pět let a uhradit peněžitý trest ve výši dvou milionů.

V případu digitalizace archivu papírových chorobopisů figuruje vedle Dbalého a Toběrného i Petr Kutil z dceřiné společnosti nemocnice Holte Medical či bývalý ředitel odboru ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek. Podle rozsudku se domluvili, že ovlivní zakázku ve prospěch nastrčené firmy Disol, za niž jednal další obžalovaný Tomáš Kadlec, a že zakázku ve skutečnosti provede subdodavatel za výrazně nižší cenu, než jaká bude oficiálně dohodnuta. Rozdíl mezi částkami pak údajně vyvedli přes společnost dalšího obžalovaného Josefa Veselého.

Kutilovi uložila předsedkyně senátu šest let vězení a čtyřmilionový trest. Na stejnou dobu má jít za mříže Kadlec, který má státu zaplatit 300 tisíc korun. Kocourek dostal pět let vězení a milionový peněžitý trest, Veselý čtyři roky odnětí svobody a zaplatit má 60 tisíc korun. Verdikt stanovil, že nemocnice by měla od všech obžalovaných získat zpátky jako náhradu škody téměř 63 milionů.

Director's Diary. Důkaz, který byl prý torzem románu

Dbalý během celého procesu zpochybňoval klíčový důkaz, kterým je jeho deník, v počítači uložený jako „Director’s Diary“. Deník vzbudil mediální pozornost už před několika lety, a to kvůli popisům ředitelových drogových excesů – mj. formulací: „Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g, to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN.“

Sám ex-ředitel spisek označoval za pouhou uměleckou fikci, předlohu pro text z lékařského prostředí. Podle policie ovšem poznámky obsahovaly velmi konkrétní pasáže o sjednaných úplatcích (např. sdělení: „Meet s inženýrem Kalavským z Transkontaktu, přináší 215 tisíc euro za gama nůž.“).

Podle obžaloby pak záznamy jasně prokázaly, že muž přijímal úplatky. Státní zástupce Zdeněk Matula poukazoval i na to, že lékař si před policejní razií ukryl kufr s hotovostí, zlatem a známkami. „Tímto kufrem bylo z pohledu obžaloby potvrzeno, že pan obžalovaný získal tyto věci trestnou činností,“ konstatoval.

Celkový zajištěný majetek Dbalého dosáhl částky 50 milionů korun. Muž se hájil tím, že peníze získal sběratelskou činností. Podle soudu ovšem šly do jeho kapsy úplatky přesahující 27 milionů korun. A soud neuvěřil ani údajné fiktivnosti deníkových zápisů.

Novoroční přání. Ve spodním prádle, s vějířem bankovek

„Tento elektronický diář poskytuje zcela pravdivý obraz o tom, jaké poměry v tehdejší době ve zdravotnictví panovaly včetně způsobů nezákonného obohacování,“ řekla soudkyně. Poukázala na to, že pečlivé a podrobné lékařovy zápisky obsahovaly i řadu objektivních dat, která bylo možno ověřit.

Podle soudu si neurochirurg Dbalý s nevšední důsledností zapisoval nejen časy a výsledky schůzek, ale i to, jaké přijal benefity, a to zejména peněžní úplatky, které nazýval anglickým hovorovým výrazem pro peníze – moolah, případně moo.

Vladimír Dbalý pózuje s balíčky bankovek
Zdroj: ČT24

Lékař se hájí tím, že výraz v poznámkách vůbec neznamenal peníze, avšak soudkyně v této souvislosti upozornila na Dbalého složku fotografií, kterou lékař sám nazval „já s moolahem“. Slepičková veřejnosti v jednací síni ukázala několik těchto snímků z trestního spisu, na nichž lékař pózuje s balíčkem bankovek nebo se zvěčnil u peněz, před nimiž drží papír s nápisem „cca 28 milionů“.

Dbalého tvrzení, že fotografie měly sloužit k tvorbě zábavného novoročního přání, soudkyně odmítla. Jednak poznamenala, že některé ze snímků vznikly v dubnu, jednak označila za nevěrohodné, že by ředitel známé a prestižní nemocnice rozesílal přání, na kterém stojí u peněz oblečen jen do spodního prádla a rukavic.

Větvení. Další sporné tendry na Homolce

Rozsudek ve věci zakázek na gama nůž a chrobopisy je přitom jen jednou ze tří větví kauzy. Už v dubnu 2015, krátce předtím, než Dbalý opustil vazbu, padlo další obvinění; šest lidí podle policie svým jednáním poškodilo nemocnici o víc než 50 milionů korun. Podle žalobce se případ znovu týká veřejných zakázek, tentokrát na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby. Podle policie si obvinění mezi sebou předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun.

Web Lidovky.cz napsal, že v této souvislosti mezi obviněnými jsou účetní Emilie Bialešová, advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp, poradce Josef Kantůrek a opět i Dbalý.

Počátkem loňského roku přibyla i třetí větev. Kriminalisté Dbalého obvinili kvůli údajným úplatkům 14 milionů korun v souvislosti s poradenskými službami, dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie a poskytováním správy a vývoje aplikací. Loni v září uvedl zpravodajský server Českého rozhlasu iRozhlas.cz, že třetí větev kauzy spěje k obžalobě, nicméně kriminalisté z ní kvůli brzdění vyšetřování vyloučili Dbalého, který podle obhajoby trpí zdravotními problémy a není schopen seznámit se se spisem. Policie ho bude řešit samostatně.