Žalobce rozhodne, půjde-li před soud muž obviněný, že chtěl přes sankce do Ruska vyvézt luxusní auta

UDÁLOSTI: Policie dokončila vyšetřování první kauzy související s obcházením sankcí (zdroj: ČT24)

Do rukou státního zástupce se dostala první kauza související s možným obcházením protiruských sankcí. Policie dokončila vyšetřování muže, který se snažil do Ruska vyvézt luxusní auta. Zároveň se policisté věnují i dalším podobným případům, ministerstvo financí se zabývá snahami o nelegální převody peněz do Ruska. Pokusů o obcházení sankcí je letos oproti loňsku více.

Kriminalisté se zabývali snahou českého podnikatele o vyvezení automobilů přes Bělorusko do Ruska. „Jeho jednání má spočívat v pokusu o vyvezení tří motorových vozidel vyšší hodnoty,“ upřesnil Jan Scholle z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6.

Muže policisté obvinili před půlrokem, nyní případ předali státnímu zástupci. Ten musí rozhodnout, zda půjde muž před soud. V tom případě by mu mohly hrozit až tři roky vězení, kdyby byl uznán vinným. Deník N v červnu, kdy stíhání začalo, uvedl, že obviněný podnikatel není český občan, ale v Česku již delší dobu působí.

Je to zatím jediný případ, který policie uzavřela, podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje se ale zabývá několika dalšími podezřeními. „Nicméně jsou ve stadiu prověřování,“ doplnil. Nikdo tedy zatím nebyl obviněn.

„Máme čisté svědomí“

Mezi prověřovanými je fima Kovosvit Sezimovo Ústí, která se zabývá zejména výrobou obráběcích strojů. Policie se zabývá podezřením, zda se přes Turecko nedostávaly do Ruska. Žádné oficiální informace k tomu nejsou, státní zástupce Tomáš Černý uvedl, že protože dosud neskončilo prověřování, „s ohledem na danou fázi trestního řízení nelze uvést další informace“.

Generální ředitel Kovosvitu Pavel Kovář odmítl, že by firma nedodržovala sankce vyhlášené kvůli tomu, že Rusko rozpoutalo válku proti sousední Ukrajině. „Nebyli jsme z ničeho obviněni, pouze jsme podávali nějaké vyjádření. Máme čisté svědomí,“ ujistil.

Server The Kyiv Independent nedávno napsal, že firma PBS Velká Bíteš prostřednictvím kazašských a indických firem vyvezla do Ruska součástky pro vojenské vrtulníky Mi-8. I tato společnost však odmítla, že by porušovala šance.

„V článku autor uvádí, že ruské vrtulníky jsou závislé na našich energetických jednotkách, což je naprostá lež. Rusko má svoji vlastní firmu, která vyrábí energetické jednotky podobné naší,“ uvedl generální ředitel firmy Milan Macholán. 

Nelegální převody peněz

Ministerstvo financí prověřuje také nelegální převody peněz do Ruska přes neoficiální směnárny. Na nabídky jejich služeb lze narazit například na sociální síti Telegram. Když muže, který takovou směnu nabízel, telefonicky kontaktovala Česká televize, řekl, že převod peněz z Česka do Ruska je možný. „Můžeme se o tom pobavit, ale teoreticky by to šlo,“ zaznělo.

Obcházení mezinárodních sankcí je trestný čin, za který hrozí tříletý trest, při dalších přitěžujících okolnostech – jako jeho spáchání v organizované skupině nebo vznikne-li škoda velkého rozsahu – hrozí i pět, případně až osm let vězení.

Obcházení sankcí řeší státy i na úrovní Evropské unie. Reagoval na to například jedenáctý sankční balík, který se zabýval mimo jiné dovozem ruské ropy přes třetí země.