Zájem o preventivní testy vzrostl, od pondělka začnou platit nová pravidla

Události: Nárůst zájmu o preventivní testy na covid-19 (zdroj: ČT24)

Odběrová místa v posledních dnech evidují větší zájem o preventivní testování na covid-19. Počítají ale s tím, že v příštím týdnu se může naopak snižovat. Od pondělí budou muset neočkovaní dospělí za takové vyšetření sami platit. Zároveň se zkrátí doba, po kterou budou jak PCR, tak antigenní testy uznatelné jako doklad bezinfekčnosti.

„Zájem v tomto týdnu je enormní, zvláště formou testování PCR. Na preventivní plošné vyšetření přišlo řádově třeba o čtyři sta lidí za týden více,“ nastínil jednatel EMA Emergency Daniel Hron. Více příchozích registruje také společnost GHC Genetics. „Za poslední týden byl nárůst určitě znát na všech našich odběrových místech. V řádech zhruba o deset, někde až o třicet procent,“ vyčíslil její mluvčí Michal Mikšík.

Od pondělí 1. listopadu se pravidla pro testy změní. Platit budou kratší dobu. Antigenní testy jeden den a PCR tři dny, a to už od doby odběru. Zaslání výsledku přitom může trvat i dva dny. „My můžeme vyžadovat po laboratořích jenom tu normu, což je zadání a vydání výsledku do 48 hodin. Samozřejmě pokud lidé budou chtít dříve, tak si mohou připlatit,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Spolu se začátkem listopadu se také omezí úhrady preventivního testování z veřejného zdravotního pojištění. Ministerstvo ale stanovilo několik výjimek. Jednou týdně antigenní test a dvakrát měsíčně PCR budou mít dál propláceny děti a dospívající do osmnácti let, lidé, kteří se očkovat nemohou, nebo naopak ti, kdo už očkování mají, případně dostali alespoň první dávku.

Za testy pak nebudou platit ani ti, které na ně pošle hygiena nebo lékař. Pro ostatní budou ceny zastropovány: maximálně 201 korun za antigenní a 814 korun za PCR. Provozovatelé testovacích míst si ale mohou účtovat další poplatky – například právě za rychlejší vyřízení.