Začíná tropický týden, nad 30 budou stoupat teploty do čtvrtka

Události: Horko v Česku (zdroj: ČT24)

Do Česka přišly tropy, do čtvrtka se nejvyšší denní teploty budou šplhat nad 30 stupňů Celsia, v pátek se mírně ochladí. Místy se v týdnu vyskytnou bouřky, mohou být i silné. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplé počasí bude pokračovat i v příštím týdnu, kdy budou denní maxima podle měsíčního výhledu ČHMÚ také občas překračovat 30 stupňů. V prvních dvou prázdninových týdnech se zvolna ochladí.

Již neděli označili meteorologové za první tropický den roku, tedy den, kdy vystoupala teplota alespoň někde nad 30 stupňů. Podařilo se to ale jen těsně – v Plzni bylo až 30,3 stupně. V první polovině nového týdne by již třicítky měly být častější. 

„Přiblíží se k nám zvlněná studená fronta a před ní bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu,“ ozřejmila meteoroložka ČT Jarina Sochorová.

V pondělí odpoledne se denní teploty pohybovaly mezi 26 a 29 stupni Celsia a někde se opět dostaly i na tropických 30 stupňů.

V úterý bude ještě o něco tepleji, nejvyšší teploty vystoupají až ke 32 stupňům Celsia, nejtepleji bude podle ČHMÚ odpoledne v Polabí, na jihu a jihozápadě Čech. Ojediněle se vyskytnou přeháňky a bouřky. Podobný ráz počasí vydrží i v dalších dnech, ve středu očekávají meteorologové nejvyšší denní teploty také mezi 28 a 32 stupni Celsia, ve čtvrtek mezi 29 až 33 stupni. V obou těchto dnech se budou přeháňky a bouřky objevovat místy, někde i silné.

V pátek teploty na většině území přes den klesnou na 22 až 26 stupňů Celsia. Srážky můžou být i vydatnější, zejména na východě Česka, kde se teploty vyšplhají až ke 30 stupňům.

Teplo bude v týdnu i v noci, mohla by tak být zaznamenána první letošní tropická noc, kdy teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia. Nejteplejší noci očekávají meteorologové ve středu a v pátek, kdy nejnižší teploty předpokládají mezi 20 a 16 stupni Celsia. 

Ve čtvrtek a v noci na pátek se také ojediněle od západu vyskytnou silné bouřky doprovázené nárazy větru, přívalovým deštěm a kroupami. Silné bouřky prošly Českem již v sobotu, kdy hasiči museli na některých místech hlavně ve středních Čechách odčerpávat vodu z kanalizace, zasahovali také u požáru rodinného domu, který začal hořet po zásahu bleskem. Podle hasičů neměl bleskosvod a zásah blesku způsobil přepětí, které zničilo elektroinstalaci, a v jedné místnosti i požár.

Po nynějším a následujícím týdnu s tropickými třicítkami se počátkem letních prázdnin mírně ochladí, teploty přes den se ale stále budou šplhat do blízkosti 25 stupňů Celsia. „Začátkem července začnou teploty pozvolna klesat, aby se v posledním předpovědním týdnu od 10. do 16. července dostaly na rozmezí průměrných a podprůměrných hodnot,“ uvedl ČHMÚ. Srážky se v následujících čtyřech týdnech budou držet kolem normálu, výrazněji naprší ve dnech s bouřkami. „Celkově bude období od 19. června do poloviny července srážkově normální,“ podotkl ČHMÚ.

V souvislosti s očekávaným vedrem meteorologové rovněž varují před možným přehřátím a dehydratací. Lidem proto doporučují více pít neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody a omezit tělesnou zátěž kolem poledne a odpoledne. Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.