Začal soud v kauze evropských dotací v ROP Severozápad. Obžalováno je 27 lidí

Ústecký krajský soud zahájil hlavní líčení v kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Kauza se týká rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Obžalováno je dvacet sedm politiků, podnikatelů a úředníků, kteří podle státního zástupce zmanipulovali evropské dotace ve výši čtrnáct miliard korun.

Proces se koná u soudu v Litoměřicích, protože v budově soudu v Ústí nad Labem chybí velká zasedací místnost. Většina obžalovaných a obhájců přišla na hlavní líčení včas, přesto jednání začalo s téměř hodinovým zpožděním. Obsazena byla všechna místa. V síni chybí pět obžalovaných, podle soudce jejich nepřítomnost není překážkou v zahájení líčení.

Soudce Jiří Blažek řekl, že kauza je mimořádná množstvím obžalovaných, rozsahem spisu i mediálním zájmem. Hlavní líčení je naplánováno zatím do prosince, pak bude podle Blažka odročeno na přelom února a března příštího roku. Celý spis má desítky tisíc stran.

Většině obžalovaných hrozí až šestnáct let za mřížemi. Mezi vyjmenovanými trestnými činy je poškození finančních zájmů Evropské unie, zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zločin vydírání a další.

Obžalobu podalo Vrchní státní zastupitelství v Praze loni v červnu. „Převážně pro trestnou činnost spočívající v sofistikovaném ovlivňování hodnotícího procesu výběru projektů soutěžících o dotace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a doprovodnou trestnou činnost,“ sdělil tehdy žalobce Tomáš Minx.

Obžalováni jsou bývalí hejtmani, politici i podnikatelé

Mezi obžalovanými jsou ve své době vlivní podnikatelé Alexandr Novák (bývalý senátor za ODS a starosta Chomutova, který už byl ve vězení) či Daniel Ježek a bývalí sociálnědemokratičtí hejtmani Ústeckého kraje Jana Vaňhová a Karlovarského kraje Josef Novotný a další politici. 

Novák s Ježkem byli v minulosti klíčovými postavami politicko-podnikatelského prostředí Ústeckého kraje. Pavel Kouda (ČSSD) byl prvním náměstkem ústecké hejtmanky, obdobně působil v karlovarském regionu Tomáš Hybner. Petr Vráblík byl ředitel úřadu spravujícího dotace.

Obhájce bývalého náměstka karlovarského hejtmana Petra Navrátila Jiří Schüller navrhoval odročení hlavního líčení a podal návrh na podjatost předsedy senátu Blažka. Senát rozhodl, že Blažek není vyloučen z věci. Advokát někdejšího hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce Daniel Volák požádal o vynětí jeho případu z celé kauzy ze zdravotních důvodů.

Šulc nepřišel, podle Voláka trpí mnoha nemocemi a není podle lékařů schopen se účastnit líčení. Blažek řekl, že návrh na vyloučení k samostatnému projednání zváží. „Každý má právo na spravedlivý proces i v těžkém zdravotním stavu,“ řekl novinářům Volák. 

Obžaloba má přes sto třicet stran

Obžaloba má přes sto třicet stran, její čtení bude pokračovat i ve středu, pak teprve budou vypovídat obžalovaní, z nichž všichni vinu odmítají až na bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze, který spolupracoval s policií při vyšetřování.

„Já jsem obžalován za politická rozhodnutí o potřebnosti či nepotřebnosti projektu pro region Karlovarský a Ústecký. Zbytek se mě v podstatě netýká a myslím si, že většina z toho je smyšlenka pana Kušnierze,“ řekl novinářům obžalovaný Navrátil, který byl podle žalobce součástí organizované zločinecké skupiny. „To je vymyšlený konstrukt pana státního zástupce. Ti lidé se mnozí potkali až tady, neznají se,“ uvedl s tím, že podle něj ani odposlechy neprokázaly provázanost mezi údajnými členy skupiny. Podle Navrátila chybí motiv. „Nepodařilo se prokázat, že by na tom někdo zbohatnul,“ uvedl.

Kauza se týká období od května 2008 do září 2011. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech téměř dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun. Ústecký kraj uplatňuje škodu 133 milionů korun. Řízení ve věci zahájil ústecký krajský soud na konci roku 2013.